- (2 )
-
- 1
- 2
Телефон менен сүйлөшүү адеби
#21 17 February 2015 - 12:46
Анан телефондо сүйлөшүү тону өтө маанилүү. Жашоодо канчалык ажылдап жүргөн болсоңор да, телефондо сүйлөшүүгө келгенде, арылдабагыла,
итчесинен үрбөгүлө, каппагыла!
Урушкуңар келип жатса да, аны телефондон баштабагыла.
Көзмө көз барып, мага демектен, кырылышып кеткиле. Ансыз деле өлгөн маанайды ого бетер өлтүрбөй!
Үмүт
- менин жолум,
Жеңиш - менин тагдырым.
Жеңиш - менин тагдырым.
#22 21 June 2015 - 23:17
Маданияттуу болуу ар дайым модада болуп келген. Баскан-тургандан тышкары телефондо сүйлөшүү аркылуу да өзүбүздүн маданиятыбызды көрсөтө алабыз. Телефон аркылуу сүйлөшүүдө кандай этика сакталуусу керек экенин билүү үчүн төмөнкү кеңештерди эске алып коюңуз.
Прошу у Аллаха дать мне такого чтоб к сердцу поближе...
Не прошу красоты я, прошу лишь Иман...Ведь ВСЕВЫШНИЙ сказал :"Попроси ты красивого, Дам тебе красивого! Попроси ты хорошего, Дам тебе хорошего! Попроси ты с Иманом, Дам тебе всё!
Не прошу красоты я, прошу лишь Иман...Ведь ВСЕВЫШНИЙ сказал :"Попроси ты красивого, Дам тебе красивого! Попроси ты хорошего, Дам тебе хорошего! Попроси ты с Иманом, Дам тебе всё!
#23 21 June 2015 - 23:19
Эгер кандай бир номерди так биле албай, чалсаңыз “сиздин номериниз кандай?”,“сиздин номериңиз мындайбы?”же“мен кайда түшүп калдым?” деген өңдүү суроолорду берүүгө болбойт. Мындай суроолор угуп жаткан адамга жагымсыз болот. Телефон чырылдаганда3-
4 чакыруудан кийин дароо жооп берүү керек. 6-7 жолу чырылдаганда албаса, ал чыгып кеткен болуш мүмкүн же колу бошобогондуктан,
телефонду ала албай калышы ыктымал. Бирөөгө телефон чалганда “Мен ким менен сүйлөшүп жатам” деп, бирөө сизге чалса “ким бул?” деген суроолорду берүү туура эмес. Анын ордуна учурашып, “Айнаш угуп жатат” десеңиз, өзүңүздүн сылыктыгыңызды билдиресиз.
Сиз байланышкан адам менен сөз баштай электе алгач анын сүйлөшүүгө убактысы бар же жок экенин сурап алыңыз.
#24 21 June 2015 - 23:20
Чогуу колдонгон телефонго (жумушта, үйдө) коңгуроо келсе, ага алгач өзүңүздү тааныштырыңыз.
Эгер сизден башка адамга чалып жаткан болсо трубканы тиешелүү адамга сылык берип коюу туура. Кажет болсо “ал киши азыр бошобой жатат, мен жардам бере аламбы?” деген өңдүү суроо берип, маданияттуулугуңузду көсөтүңүз.
#25 21 June 2015 - 23:22
Кызмат учурунда телефондон кыска жана так сүйлөшүлөт.
Жумушта отурганда ишке тиешеси жок сөздөрдү сүйлөй берүүнү кажети жок. Себеби, ушул убакта телефон бошобой жатканы үчүн башкалар күтүп калуусу мүмкүн. Андан тышкары жаныңызда иштеп жаткандарга да тоскоол болосуз.
#26 21 June 2015 - 23:23
Телефондон орой сөз уксаныз ага сиз эч качан оройлук менен жооп кайтарбаңыз.
Бул сиздин тигинден өйдө турганыңызды далилдейт.
Шарт боюнча эртең мененки 10го чейин жана кечки 21:00дөн кийин коңгуроо кылуу туура эмес. Бул учурда сиз чалган адамдын тынчын алып коюшуңуз ыктымал.
Сүйлөшүүнү кызыкчылыгы бар адам баштоо зарыл. Ал чалуу кабыл алган адамдан сүйлөшүүгө ыңгайлуу бекенин сурап алуу кажет.
Сизге бирөө чалганда сиз бошобой жатсаңыз, трубканы көтөрүп «бир аз күтө туруңуз» же «бир канча мүнөттөн кийин чалыңыз» деп коюу этикага туура келет.
3-4 мүнөт сүйлөшүүдөн кийин адамдын сөз кабыл алуусу төмөндөй баштайт. Ошондуктан баарлашуу мөөнөтү 5 мүнөттөн ашпаганы жакшы. Эң негизгиси маани-маңызы кыска убакыт ичинде айтылышы кажет.
Шарт боюнча эртең мененки 10го чейин жана кечки 21:00дөн кийин коңгуроо кылуу туура эмес. Бул учурда сиз чалган адамдын тынчын алып коюшуңуз ыктымал.
Сүйлөшүүнү кызыкчылыгы бар адам баштоо зарыл. Ал чалуу кабыл алган адамдан сүйлөшүүгө ыңгайлуу бекенин сурап алуу кажет.
Сизге бирөө чалганда сиз бошобой жатсаңыз, трубканы көтөрүп «бир аз күтө туруңуз» же «бир канча мүнөттөн кийин чалыңыз» деп коюу этикага туура келет.
3-4 мүнөт сүйлөшүүдөн кийин адамдын сөз кабыл алуусу төмөндөй баштайт. Ошондуктан баарлашуу мөөнөтү 5 мүнөттөн ашпаганы жакшы. Эң негизгиси маани-маңызы кыска убакыт ичинде айтылышы кажет.
#27 21 June 2015 - 23:25
Телефон менен баарлашууда маекти чалган адам жыйынтыктайт.
Ал эми жетекчилик менен сүйлөшүүдө чалган адам ким экенине карабай, жетекчилик жыйынтыктайт.
Маектешиңиздин сөзүн бөлбөй уга билиңиз жана оюн толук айтып алууга мүмкүнчүлүк бериңиз. Чалууга жооп бергенде маектешиңизге чын ыклас менен баарлашып жатканыңызды далилдеңиз.
Телефондун ары жагындагы адамдын эмоциясы көрүнбөгөндүктөн үндүн басымын өзгөртүп, жылмайып сүйлөшсөңүз экинчи тарап өзүн жакшы сезет. Коомдук жайларда жана коомдук транспортто этикага туура келбеген сөздөрдү колдонбой, жарым үн менен сүйлөшүү кажет. Анткени жаныңыздагы адамдарды иренжитип алууңуз ыктымал. Бул эрежелер сиз менен байланышкан адамдын сиз жөнүндө жакшы ойдо калуусуна түрткү болот.
- (2 )
-
- 1
- 2

Супер-Инфо
super.kg
видео