[quote name='aminali'
date='03 Сентябрь 2012 - 02:28' timestamp='1346632087'
post='786556'
]
жөтөл,өпкө ооруларына
Чочконун өпкөсүнүн майын сызгырып,ага нукура бал(кошулмасыз) ысытып арлаштырабыз.
Жылуу кезинде арактан кошуп аралаштырып 3 күн караңгы жерге коебуз.Эртең менен бир кашыктан,жатаарда бир кашыктан ичебиз.
Kechiresiz.... Aram, jegenge je ichkenge tyiuu salyngan nerseler menen daarylanuuga Islamda tyiuu salynat. Men Allahka jana anyn Paigambaryna ishenem degen kishige adal nerselerden shypaa izdoosu zaaryl. Antkeni Paigambarybyz (A.A.S.B) " Aram nerselerden shypaa bolboit " degen syiaktuu sozdu aitkan.
Пайдалуу кеңештер же элдик медицина.
#102 06 Сентябрь 2012 - 20:08
Ичегилерди тазалоонун үй шартындагы ыкмалары
Бал. Стакандагы муздак сууга бир чоң кашык балды ээритип, тамактын алдынан ичиңиз. Балдын мындай эритмесин бир күндүн ичинде 3 стакан ичишиңиз керек. Дарылануунун узактыгы - 1,5-2 ай. Балдын таасири менен ичегилер тазаланат. Бал тамак сиңирүүгө оң таасир берет, организмге жетпей жаткан витаминдерди, гормондорду жана биологиялык активдүү заттарды иштеп чыгарууга катышат.
10 стакан туздуу суу. 2,5 литр кайнак сууга 1 чоң кашык туз кошуп аралашма даярдайсыз. Аралашма жылуу болгондо (40°С) ачкарын биринчи стаканын ичесиз. Ар биринин ортосун 5 мүнөттөн кылып мындай стакандан онду ичишиңиз керек. Ошондо гана эртең мененки тамакка отурасыз. Эртең мененки тамагыңыз жашылча-жемиштерден, жеңил боткодон турууга тийиш. Ичегини тазалоонун мындай ыкмасын бир айда бир жолу жасап койсоңуз жетиштүү болот.
Күн карама майы менен айран. Жатардын алдында бир ууртам күн карама майын, анын артынан 1 стакан айран же кефир ичип аласыз. Эртең менен да ачкарын ошондой - бир чоң ууртам семичке майы, мында айрандын ордуна 1 стакан кайнаган жылуу суу. 30 мүнөттөн кийин эртең мененки тамакты иче берсеңиз болот. Дарылануу мөөнөтү - 1 ай.
Кызылча. Кызылча да ичеги үчүн эң жакшы дары. Алгач бир даана орточо кызылчаны кыргычтын майда тишчесинен өткөрүшүңүз керек. Ширесин сыгып алып өзүнчө идишке куюп, калдыгын курут сымал майда кылып тоголоктойсуз. Ширеси бир нече саат тыныккан соң тамактан кийин же жатарда ичип аласыз. Ал эми тоголокчолорду тамактанууга жарым саат калганда жеп турасыз. Бир күндө бир кызылчанын ширесин да ичип, калдыгын да жеп турушуңуз керек. Ал эми бир курс үчүн сизге 10 даана кызылча талап кылынат.
Кефир. Ичегини кефир менен тазалоо болгону бир күнгө созулат. Ал үчүн сизге 2 литр кефир керек. Ар бир саатта андан 1 стакандан ичип турасыз. Ошол күнү кефирден башка эч нерсе ичпейсиз да, жебейсиз дагы. Тазалоонун мындай ыкмасын айына бир же эки жолу жүргүзүп койсоңуз жетиштүү болот.
Бал. Стакандагы муздак сууга бир чоң кашык балды ээритип, тамактын алдынан ичиңиз. Балдын мындай эритмесин бир күндүн ичинде 3 стакан ичишиңиз керек. Дарылануунун узактыгы - 1,5-2 ай. Балдын таасири менен ичегилер тазаланат. Бал тамак сиңирүүгө оң таасир берет, организмге жетпей жаткан витаминдерди, гормондорду жана биологиялык активдүү заттарды иштеп чыгарууга катышат.
10 стакан туздуу суу. 2,5 литр кайнак сууга 1 чоң кашык туз кошуп аралашма даярдайсыз. Аралашма жылуу болгондо (40°С) ачкарын биринчи стаканын ичесиз. Ар биринин ортосун 5 мүнөттөн кылып мындай стакандан онду ичишиңиз керек. Ошондо гана эртең мененки тамакка отурасыз. Эртең мененки тамагыңыз жашылча-жемиштерден, жеңил боткодон турууга тийиш. Ичегини тазалоонун мындай ыкмасын бир айда бир жолу жасап койсоңуз жетиштүү болот.
Күн карама майы менен айран. Жатардын алдында бир ууртам күн карама майын, анын артынан 1 стакан айран же кефир ичип аласыз. Эртең менен да ачкарын ошондой - бир чоң ууртам семичке майы, мында айрандын ордуна 1 стакан кайнаган жылуу суу. 30 мүнөттөн кийин эртең мененки тамакты иче берсеңиз болот. Дарылануу мөөнөтү - 1 ай.
Кызылча. Кызылча да ичеги үчүн эң жакшы дары. Алгач бир даана орточо кызылчаны кыргычтын майда тишчесинен өткөрүшүңүз керек. Ширесин сыгып алып өзүнчө идишке куюп, калдыгын курут сымал майда кылып тоголоктойсуз. Ширеси бир нече саат тыныккан соң тамактан кийин же жатарда ичип аласыз. Ал эми тоголокчолорду тамактанууга жарым саат калганда жеп турасыз. Бир күндө бир кызылчанын ширесин да ичип, калдыгын да жеп турушуңуз керек. Ал эми бир курс үчүн сизге 10 даана кызылча талап кылынат.
Кефир. Ичегини кефир менен тазалоо болгону бир күнгө созулат. Ал үчүн сизге 2 литр кефир керек. Ар бир саатта андан 1 стакандан ичип турасыз. Ошол күнү кефирден башка эч нерсе ичпейсиз да, жебейсиз дагы. Тазалоонун мындай ыкмасын айына бир же эки жолу жүргүзүп койсоңуз жетиштүү болот.
#103 06 Сентябрь 2012 - 20:16
Kechiresiz.... Aram, jegenge je ichkenge tyiuu salyngan nerseler menen daarylanuuga Islamda tyiuu salynat. Men Allahka jana anyn Paigambaryna ishenem degen kishige adal nerselerden shypaa izdoosu zaaryl. Antkeni Paigambarybyz (A.A.S.B) " Aram nerselerden shypaa bolboit " degen syiaktuu sozdu aitkan.
[/quote]
Макулмун сиздин айтканыңызга, бирок оору сен мусулмансың же християнсың деп келбейт.Жанды кашайткан жөтөлдөр болот,жада калса жөтөлүп жатып заара кылып жибергендерди да көргөм,көп даарыларды колдонуп натыйжа чыкпай ушул нерседен айыгып кудайга рахмат айтып отурушат.Чочконун майы,бал менен кошулганда, арак үчөөнөн бир дары пайда болот дамы да башкача,өңү да өзгөрүлөт.Айласы кеткендер колдонсо болот,жөтөл, өпкө оорулары абдан эле кыйын түшүнгөн кишиге.Ким арам десе өз иши мен жөн гана жардамы тиер деген мааниде жаздым.Кудай сактансаң сактайм дегендей,баарыбыз ден соолукта эле бололукчу дарыларга күнүбүздү түшүрбөй.
[/quote]
Макулмун сиздин айтканыңызга, бирок оору сен мусулмансың же християнсың деп келбейт.Жанды кашайткан жөтөлдөр болот,жада калса жөтөлүп жатып заара кылып жибергендерди да көргөм,көп даарыларды колдонуп натыйжа чыкпай ушул нерседен айыгып кудайга рахмат айтып отурушат.Чочконун майы,бал менен кошулганда, арак үчөөнөн бир дары пайда болот дамы да башкача,өңү да өзгөрүлөт.Айласы кеткендер колдонсо болот,жөтөл, өпкө оорулары абдан эле кыйын түшүнгөн кишиге.Ким арам десе өз иши мен жөн гана жардамы тиер деген мааниде жаздым.Кудай сактансаң сактайм дегендей,баарыбыз ден соолукта эле бололукчу дарыларга күнүбүздү түшүрбөй.
#104 06 Сентябрь 2012 - 20:52
Ичегилер тазаланган соң:
Ден соолук
Ичегини тазалоодо анда чогулган шлактар сыртка чыгып, мындан улам кан тазаланат, кан тамырлардын азыктанышы жакшырат. Баш оору жоголот, кан басым калыбына келет, тамак сиңирүү жакшырат, ич катпайт.
Сулуулук
Сырткы келбет жакшы жагына өзгөрөт. Эгер сиз өз маалында ичегилериңизди тазалап турган болсоңуз, бетиңиздеги безеткилериңиз, ар кандай бүдүрлөрүңүз жоголуп, териңиз жылмакай болот, майда бырыштарыңыз кетет. Чачтын абалы да жакшырат, кубулуп, жылтырап турат, түшкөнү азайып, коюуланат. Теңтуштарыңыздан алда канча жаш көрүнөсүз.
Маанай
Үстүңүздөн оор нерсени алып салгандай өзүңүздү жеңил сезип, маанайыңыз көтөрүлүп калат. Өзүңүзгө ишенимдүүлүк пайда болот. Ууртуңузга жылмаюу уялап, сизден оң энергия чачырап турат. Бул болсо айланаңыздагы адамдарды өзүңүзгө магниттей тартат.
#105 07 Сентябрь 2012 - 04:57
[quote name='aminali'
date='06 Сентябрь 2012 - 16:52' timestamp='1346943159'
post='789520'
]
Ичегилер тазаланган соң:
Ден соолук
Ичегини тазалоодо анда чогулган шлактар сыртка чыгып, мындан улам кан тазаланат, кан тамырлардын азыктанышы жакшырат. Баш оору жоголот, кан басым калыбына келет, тамак сиңирүү жакшырат, ич катпайт.
Сулуулук
Сырткы келбет жакшы жагына өзгөрөт. Эгер сиз өз маалында ичегилериңизди тазалап турган болсоңуз, бетиңиздеги безеткилериңиз, ар кандай бүдүрлөрүңүз жоголуп, териңиз жылмакай болот, майда бырыштарыңыз кетет. Чачтын абалы да жакшырат, кубулуп, жылтырап турат, түшкөнү азайып, коюуланат. Теңтуштарыңыздан алда канча жаш көрүнөсүз.
Маанай
Үстүңүздөн оор нерсени алып салгандай өзүңүздү жеңил сезип, маанайыңыз көтөрүлүп калат. Өзүңүзгө ишенимдүүлүк пайда болот. Ууртуңузга жылмаюу уялап, сизден оң энергия чачырап турат. Бул болсо айланаңыздагы адамдарды өзүңүзгө магниттей тартат.
Choon rahmat sizge jakshy paidaluu nerselerdi jazypsyz. Menin kemchiligimdi toluktap koigonunuzgada rahmat. Tuura, siz aitkandai ele oto korkunuchtuu aiykkys ooru bolso je bashka daarylanuu joldoru tabylbasa, andai uchurda ailasy ketkenderge aram nerseler menen daarylansa bolot,shariat uruksat beret. Birok bul nerse,en akyrky uchurda gana boluusu shart.En akyrky uchurda gana!
Ичегилер тазаланган соң:
Ден соолук
Ичегини тазалоодо анда чогулган шлактар сыртка чыгып, мындан улам кан тазаланат, кан тамырлардын азыктанышы жакшырат. Баш оору жоголот, кан басым калыбына келет, тамак сиңирүү жакшырат, ич катпайт.
Сулуулук
Сырткы келбет жакшы жагына өзгөрөт. Эгер сиз өз маалында ичегилериңизди тазалап турган болсоңуз, бетиңиздеги безеткилериңиз, ар кандай бүдүрлөрүңүз жоголуп, териңиз жылмакай болот, майда бырыштарыңыз кетет. Чачтын абалы да жакшырат, кубулуп, жылтырап турат, түшкөнү азайып, коюуланат. Теңтуштарыңыздан алда канча жаш көрүнөсүз.
Маанай
Үстүңүздөн оор нерсени алып салгандай өзүңүздү жеңил сезип, маанайыңыз көтөрүлүп калат. Өзүңүзгө ишенимдүүлүк пайда болот. Ууртуңузга жылмаюу уялап, сизден оң энергия чачырап турат. Бул болсо айланаңыздагы адамдарды өзүңүзгө магниттей тартат.
Choon rahmat sizge jakshy paidaluu nerselerdi jazypsyz. Menin kemchiligimdi toluktap koigonunuzgada rahmat. Tuura, siz aitkandai ele oto korkunuchtuu aiykkys ooru bolso je bashka daarylanuu joldoru tabylbasa, andai uchurda ailasy ketkenderge aram nerseler menen daarylansa bolot,shariat uruksat beret. Birok bul nerse,en akyrky uchurda gana boluusu shart.En akyrky uchurda gana!
#106 13 Сентябрь 2012 - 12:31
ELTYN (03 Декабрь 2011 - 11:49) жазган:


Чычырканактын пайдалуу касиеттери
- Чычырканак жүрөк-кан тамыр ооруларын дарылоодо кеңири колдонулат. Аны такай жеп туруу - инфаркт жана инсульт ооруларынын алдын алуунун эң жакшы ыкмасы. Анткени, чычырканактагы С витамини жүрөк булчуңдарын бекемдөөдө кызмат кылат. Эгерде күнүнө 50-100 граммдан чычырканак жесеңиз, организмиңиздин С витаминине болгон бир суткалык муктаждыгын канааттандырган болосуз.
- Муун ооруларында жана ревматизмде чычырканактын жалбырагынын маңызын же чайын пайдалануу зарыл. Маңыз мындай жасалат: 1 чоң кашык майдаланган кургак жалбыракты 1 стакан сууга 10 мүнөт кайнатуу керек. Жарым стакандан күнүнө 2 жолудан ичилет.
- Бул жемиштин иммундук системаны бекемдөөдөгү ролу да абдан чоң.
- Аялдардын жана эркектердин тукумсуздугун дарылоодо да бул жемиш оң натыйжа берет.
- Курамында темир көп болгондуктан, аз кандуулукта жана алсыроодо жардамга келет.
- Чычырканактын жалбырагынан демделген чай оозулду дарылоодо натыйжалуу каражат болуп эсептелинет.
- Ашказан рагын дарылоодо күнүнө 3 жолу 1 чоң кашыктан чычырканак жеп туруу жакшы жыйынтык берет.
Чычырканак майы менен дарылоо
Ашказан жарасын, гастритти айыктырууда чычырканак майы кеңири колдонулат. Бул оорулардан жабыр тарткан адамдар тамактанууга 15-20 мүнөт калганда 1 чай кашыктан кабыл алып туруулары зарыл. Бир айдын ичинде күнүнө 3-4 жолудан бузбай ичкенде жакшы жагына өзгөрүү болгону дароо байкалат.
Жатын моюнчасынын эрозиясын чычырканак майы менен дарылоого болот. Ал үчүн чычырканак майын кебезден жасалган тампонго жакшылап сиңирип, жатын моюнчасына салып коюу керек. Тампонду күн сайын алмаштырып туруу зарыл. Процедура 8-12 күнгө созулат. Натыйжалуу жыйынтыкка ээ болуу үчүн 4-6 жумадан кийин кайра кайталоо керек.
Теринин сырткы жарасын (ириңи жок) же күйүктү айыктырууда жаранын үстүнө чычырканак майын сыйпап, бинт менен таңып, аны күн сайын жаңылап байлап туруу зарыл.
Ашказан жарасында 1 чай кашыктан күнүнө 2-3 жолу ичүү зарыл.
Бүйлөлөрдүн сезгенүү оорусунда, пародонтоздо кебезди чычырканак майына чылап, ооруган жерге 10-15 мүнөт коюу керек. Бир-эки жуманын ичинде бул процедураны күнүнө 1-2 жолудан кайталоо керек.
Баланын иммунитетин көтөрүү үчүн бир айлыгынан баштап берүүгө болот. Алгач оозуна бир тамчыдан тамчылатып баштап, бара-бара көбөйтүп отуруу керек.
Чычырканак майы косметологияда
Бул өсүмдүктүн майы косметологияда да кеңири колдонулат. Мисалы, аны кургак териге колдонушат. Бет терисине арналган кремге бир нече тамчы чычырканак майын аралаштырып, бул аралашманы бетке сыйпоо теринин ашыкча кургактыгынан арылтат.
Сына берген тырмакты катырууда да бул май жардамга келет. Ал үчүн майды тырмакка сүртүп, ошол эле учурда ичип туруу зарыл.
Косметологдор чачты жуудан эки саат мурун баштын терисине чычырканактын майын сүртүүнү сунушташат. Муну менен чач бекем болуп, мындан сырткары жалтырап, кундуздай көрктүү болуп көрүнөт.
Ал эми чач түшүүдө чычырканактын мөмөсүн көбүрөөк жеш керек же бутагынын маңызына чачты жуу керек. Жуугандан кийин чачка майын сүртүү сунуш кылынат.
Мындан тышкары, курамындагы Е витамининин эсебинен аялдардын сулуулугуна, жаш көрүнүүсүнө таасирин тийгизет.
Cепкилди, тактарды кетирип, бетти агартат.
Күнгө күйгөн терини кайра тез калыбына келтирет.
Чычырканак майын үй шартында кантип жасоого болот?
1-ыкма. Чычырканактын ширесин сыгып, ачык жерге коюп коёсуз. Бир суткадан кийин ширенин эң үстүңкү катмарында май пайда болот. Аны чогултуп аласыз. 1 кг чычырканактан болжол менен 80 г май алынат.
2-ыкма. Чычырканактын ширесин сыгып аласыз. Кабыгы менен сөөгүнүн калдыгын майдалап, үстүнө 60°Сге чейин ысытылган өсүмдүк майын куясыз. Бир сутка тыныктырып, андан соң суюк бөлүгүн - майын тундуруп аласыз.
Чычырканакты кимдер пайдаланууга болбойт?
Ашказан алдындагы без, боор, өтү ооругандар;
Панкреатит менен ооругандар;
Аллергияга жакын адамдар;
Ашказанында кычкылдуулук жогору болгон адамдар.

рахмат,мага ушулар керектуу эле уйдо турат да болбосо,бирок ашказаным ооруйт ага ичсем отумо тиет экен да ээ?Отум толгондо оло прситуп берип анан кусуп эс алам ,же иче берсем болобу?
Жашоо бар жашаш керек,жарык нур кундор керек...
#107 13 Сентябрь 2012 - 13:08
Чеснокту (сарымсакпы) кундо бир баш жесе отко анан кан айланууга,иммунитетти которгонго жакшы. Дарыдай кылып эле бир кичинекей башын суу менен жутуп коюш керек.
Ит мурунду термозго демдеп иче берсе да иммун жогорулашына жардам берет.
Ит мурунду термозго демдеп иче берсе да иммун жогорулашына жардам берет.
Жашоо бар жашаш керек,жарык нур кундор керек...
#108 13 Сентябрь 2012 - 15:11
АТАЙЫН КӨНҮГҮҮЛӨР
Атайын көнүгүүлөр беттин терисинин абалын оңдоп, бырыштардын түшүшүнүн жана беттин келбетинин бузулушунун, ээктин салаңдап калышынын алдын алат. Ар бир көнүгүүнү 5-6 жолу кайталоо керек.
Беттин булчуңдары үчүн көнүгүүлөр:
Бет алдындагы бир нерсени үйлөп жаткан өңдүү оозду чурчуйтуп үйлөө.
Жаактар керилсин үчүн, оозду чоң ачып-жабуу.
Оозду манжалар менен кулакты көздөй акырындап чоюу.
Астыңкы жана үстүңкү тиштерди бири-бирине жакын кармап, ооз аркылуу дем алуу. Кайра абаны оозду чурчуйтуп чыгаруу.
Кезектештирип үстүңкү жана астыңкы эринди тиштегилөө.
Оозго жел толтуруп, анан желди улам бир ууртка жылдыруу.
Эриндер үчүн көнүгүүлөр :
Терең дем алып, оозго жел толтуруу. Анан абаны сыртка үйлөө.
Эриндерди артка тартып (чоюп), тиштерди көрсөтүү.
Бирөөнү өбө тургансып эриндерди чормойтуу.
«А» жана «и» тыбыштарын айтуу.
Көз үчүн көнүгүүлөр:
Эки көз менен мурундун учун тиктеп, анан алысты кароо.
Башты бурбай көздү жылдыруу менен эки жакты, өйдө-ылдыйды алмак-салмак тиктөө.
Жашыл өңдү бир топко дейре тиктөө (көз эс алат).
Көздү 3 секундга чейин жумуп, кайра ачуу.
Көздү жумуп, каректерди ары-бери, өйдө-ылдый жылдыруу.
Остеохондроздун алдын алуу үчүн:
Отургучтун сүйөнгүчү болушу шарт.
Дайыма түз отуруу.
Чарчаганда, белге күч келгенде таза абага чыгып эс алуу, басуу, көнүгүүлөрдү жасоо.
Компьютерге өбөктөп отурбоо.Ойдо жакта бироо сурап жатты ле,баарыбызга эле керек окшойт.
Атайын көнүгүүлөр беттин терисинин абалын оңдоп, бырыштардын түшүшүнүн жана беттин келбетинин бузулушунун, ээктин салаңдап калышынын алдын алат. Ар бир көнүгүүнү 5-6 жолу кайталоо керек.
Беттин булчуңдары үчүн көнүгүүлөр:
Бет алдындагы бир нерсени үйлөп жаткан өңдүү оозду чурчуйтуп үйлөө.
Жаактар керилсин үчүн, оозду чоң ачып-жабуу.
Оозду манжалар менен кулакты көздөй акырындап чоюу.
Астыңкы жана үстүңкү тиштерди бири-бирине жакын кармап, ооз аркылуу дем алуу. Кайра абаны оозду чурчуйтуп чыгаруу.
Кезектештирип үстүңкү жана астыңкы эринди тиштегилөө.
Оозго жел толтуруп, анан желди улам бир ууртка жылдыруу.
Эриндер үчүн көнүгүүлөр :
Терең дем алып, оозго жел толтуруу. Анан абаны сыртка үйлөө.
Эриндерди артка тартып (чоюп), тиштерди көрсөтүү.
Бирөөнү өбө тургансып эриндерди чормойтуу.
«А» жана «и» тыбыштарын айтуу.
Көз үчүн көнүгүүлөр:
Эки көз менен мурундун учун тиктеп, анан алысты кароо.
Башты бурбай көздү жылдыруу менен эки жакты, өйдө-ылдыйды алмак-салмак тиктөө.
Жашыл өңдү бир топко дейре тиктөө (көз эс алат).
Көздү 3 секундга чейин жумуп, кайра ачуу.
Көздү жумуп, каректерди ары-бери, өйдө-ылдый жылдыруу.
Остеохондроздун алдын алуу үчүн:
Отургучтун сүйөнгүчү болушу шарт.
Дайыма түз отуруу.
Чарчаганда, белге күч келгенде таза абага чыгып эс алуу, басуу, көнүгүүлөрдү жасоо.
Компьютерге өбөктөп отурбоо.Ойдо жакта бироо сурап жатты ле,баарыбызга эле керек окшойт.
Жашоо бар жашаш керек,жарык нур кундор керек...
#109 16 Сентябрь 2012 - 16:14
Жүрөк үчүн пайдалуу болгон 10 азык
Сулу акшагы
Сулу акшагы - фолат, калий, омега-3 майлуу кислоталарына бай болгон эртең мененки тоюмдуу тамак. Андагы клетчатканын көптүгүнө байланыштуу, бул элементтер холестеринди азайтып, кан тамырларды тонуста кармоого жардам берет. Баарыдан да кесек тартылган акшак пайдалуу келет, анткени дан канчалык чоңураак болсо, ошончолук клетчатка көп. Банан жемишинде да пайдалуу заттар көп, аны боткого кошуп жесе болот.
Сёмга, лосось
Бул балыктар омега-3 кычкылынын эң сонун табигый булактарынын бири. Жумасына балыктан жасалган тамакты эки-үч жолу жесе, кан басым нормалдуу болуп турат. Лосось балыгын дайыма тамакка колдонуу кандын нормалдуу уюшун камсыз кылат жана статистика боюнча инфарктын пайда болуу коркунучун азайтат. Андан сырткары анда астаксантин деп аталган күчтүү антиоксидант болгондуктан эске тутуу жакшырып, теринин сапаты улгайганга чейин жакшы сакталат. Эгерде бул балык өтө эле кымбатка турса аны тунец, сардина же болбосо кадимки эле селёдка менен алмаштырууга болот. Анда да пайдалуу кислоталар аз эмес.
Авокадо
Анын үчтөн бирин кесип алып салатка жана этке кошуп жесеңиз, кандагы "жаман" холестеринди азайтат. Авокадо жемишиндеги өзгөчө ферменттер жүрөк үчүн зарыл болгон организмдин каротиноиддерди сиңирүү процессин тездетет.
Зайтун (оливка) майы
Анда кан тамырлардын бүтөлүп калуусунун алдын алуучу каныккан майлар көп. Салаттарга, куурулган тамактарга дайыма зайтун майын колдонуу абдан пайдалуу. Май сатып алууда азыраак иштетилгенин (шишенин сыртындагы "Биринчи сыгып алуудан кийинки май" деген белгини издеңиз) тандаңыз.
Жаңгактар
Жаңгак жана бадам омега-3 кычкылын жана каныккан майларды камтыйт. Жаңгактарды пайдалануу клетчатканын жакшы сиңирилишине көмөк көрсөтөт жана ачка болуу сезимин төмөндөтөт.
Мөмөлөр
Черника, малина жана кулпунайдын кайсынысы көңүлүңүзгө жакса ошонусун тандаңыз же болбосо бардыгын тең жей берсеңиз болот. Алар жүрөк жана рак ооруларынын пайда болуу коркунучун азайтуучу сезгенүүгө каршы заттарга бай келет.
Буурчак
Жасмык (чечевица) жана кызыл фасолдо клетчатка, омега-3 жана кальций өтө көп. Алар тоюмдуу жана салыштырмалуу калориясы аз келет. Аны менен кандай гана гарнир болбосун даярдоого болот. Бул азыктар жүрөктү чыңдоого жардам берет.
Шпинат
Шпинат лютениндин көп пайдалуу пигментин, калий, фолат жана клетчатканы камтыйт. Күнүнө эки жолу жашылчадан даярдалган тамак жесе, жүрөк оорусунун пайда болуу коркунучун 25 пайызга, ал эми ар бир кошумча бөлүк 17 пайызга азайтат.
Зыгыр даны
Зыгыр данын ботко же салатка кошуп, ал эми зыгыр майын тамак даярдоодо колдонууга болот. Бирок, анын даамы өткүр болгондуктан тамакка ашыкча кошсоңуз жагымсыз болуп калат. Антсе да ал омега-3 кычкылынын түгөнгүс булагы.
Соя
Соя холестерин менен мыкты күрөшөт жана организмге протеин даярдап берип турат. Эң башкысы бул азыктын генномодификацияланган түрүн эмес, табигыйын колдонуу керек. Анын табигый түрүн соя сүтүн алуу үчүн колдонушат, аны сулу боткосун даярдоодо пайдаланса болот. Ал эми соя соусунда туз көп болгондуктан, аны көбүрөөк колдонуу гипертония оорусуна алып келиши ыктымал.
Сулу акшагы
Сулу акшагы - фолат, калий, омега-3 майлуу кислоталарына бай болгон эртең мененки тоюмдуу тамак. Андагы клетчатканын көптүгүнө байланыштуу, бул элементтер холестеринди азайтып, кан тамырларды тонуста кармоого жардам берет. Баарыдан да кесек тартылган акшак пайдалуу келет, анткени дан канчалык чоңураак болсо, ошончолук клетчатка көп. Банан жемишинде да пайдалуу заттар көп, аны боткого кошуп жесе болот.
Сёмга, лосось
Бул балыктар омега-3 кычкылынын эң сонун табигый булактарынын бири. Жумасына балыктан жасалган тамакты эки-үч жолу жесе, кан басым нормалдуу болуп турат. Лосось балыгын дайыма тамакка колдонуу кандын нормалдуу уюшун камсыз кылат жана статистика боюнча инфарктын пайда болуу коркунучун азайтат. Андан сырткары анда астаксантин деп аталган күчтүү антиоксидант болгондуктан эске тутуу жакшырып, теринин сапаты улгайганга чейин жакшы сакталат. Эгерде бул балык өтө эле кымбатка турса аны тунец, сардина же болбосо кадимки эле селёдка менен алмаштырууга болот. Анда да пайдалуу кислоталар аз эмес.
Авокадо
Анын үчтөн бирин кесип алып салатка жана этке кошуп жесеңиз, кандагы "жаман" холестеринди азайтат. Авокадо жемишиндеги өзгөчө ферменттер жүрөк үчүн зарыл болгон организмдин каротиноиддерди сиңирүү процессин тездетет.
Зайтун (оливка) майы
Анда кан тамырлардын бүтөлүп калуусунун алдын алуучу каныккан майлар көп. Салаттарга, куурулган тамактарга дайыма зайтун майын колдонуу абдан пайдалуу. Май сатып алууда азыраак иштетилгенин (шишенин сыртындагы "Биринчи сыгып алуудан кийинки май" деген белгини издеңиз) тандаңыз.
Жаңгактар
Жаңгак жана бадам омега-3 кычкылын жана каныккан майларды камтыйт. Жаңгактарды пайдалануу клетчатканын жакшы сиңирилишине көмөк көрсөтөт жана ачка болуу сезимин төмөндөтөт.
Мөмөлөр
Черника, малина жана кулпунайдын кайсынысы көңүлүңүзгө жакса ошонусун тандаңыз же болбосо бардыгын тең жей берсеңиз болот. Алар жүрөк жана рак ооруларынын пайда болуу коркунучун азайтуучу сезгенүүгө каршы заттарга бай келет.
Буурчак
Жасмык (чечевица) жана кызыл фасолдо клетчатка, омега-3 жана кальций өтө көп. Алар тоюмдуу жана салыштырмалуу калориясы аз келет. Аны менен кандай гана гарнир болбосун даярдоого болот. Бул азыктар жүрөктү чыңдоого жардам берет.
Шпинат
Шпинат лютениндин көп пайдалуу пигментин, калий, фолат жана клетчатканы камтыйт. Күнүнө эки жолу жашылчадан даярдалган тамак жесе, жүрөк оорусунун пайда болуу коркунучун 25 пайызга, ал эми ар бир кошумча бөлүк 17 пайызга азайтат.
Зыгыр даны
Зыгыр данын ботко же салатка кошуп, ал эми зыгыр майын тамак даярдоодо колдонууга болот. Бирок, анын даамы өткүр болгондуктан тамакка ашыкча кошсоңуз жагымсыз болуп калат. Антсе да ал омега-3 кычкылынын түгөнгүс булагы.
Соя
Соя холестерин менен мыкты күрөшөт жана организмге протеин даярдап берип турат. Эң башкысы бул азыктын генномодификацияланган түрүн эмес, табигыйын колдонуу керек. Анын табигый түрүн соя сүтүн алуу үчүн колдонушат, аны сулу боткосун даярдоодо пайдаланса болот. Ал эми соя соусунда туз көп болгондуктан, аны көбүрөөк колдонуу гипертония оорусуна алып келиши ыктымал.
Бири кем арман дүйнө...
#110 28 Ноябрь 2012 - 00:28
Башым оорутуп атат сыздатып.Даары ичпей кантип басылтам?Мисалы кандай конугуулорду жасаш керек билгенинер эртерек жазып койгулачы!
:-(
Тан атаар да кеч кирер,
Кайран омур эскирер
Кайран омур эскирер
#111 28 Ноябрь 2012 - 00:53
kgman92 (28 Ноябрь 2012 - 00:28) жазган:
Башым оорутуп атат сыздатып.Даары ичпей кантип басылтам?Мисалы кандай конугуулорду жасаш керек билгенинер эртерек жазып койгулачы!
:-(
Бир байке айтты эле: "Баш оорудан тажасаң - үйлөн", - деп.

Менин башым тез-тез ооруйт. Эптеп бир дарыга жетсем... ))
... жүрөктөр Аллаhты эстөө менен жибип, Андан түшкөн Акыйкатка муюган мезгил келбеди бекен?!. [57:16]
#113 23 Декабрь 2012 - 19:59
уй шартында тиш агартууну билгендер болсо жазып койунуздарчы сураныч?
#114 27 Декабрь 2012 - 02:19
#115 27 Декабрь 2012 - 02:26
Менин жаман башым ооруп айла таппай жанымдагы кызга банка койдурттум кадимкидей жакшы болуп калды Зыяны жок болуш керек деп ойлойм
#116 03 Февраль 2013 - 21:14
Сулуу жана чын ден соолукта болуу учун томонкулорду аткаруу керек:
-алакандарды бири-бирине тийгизип ушалап,ысыгандан кийин бетти,кулакты, анын тубун,мурунду жана коздорунун тубун бир нече жолу ушаласа,ошол жердеги кандын журушу жакшырып бузулбайт,бетке бырыш кирбейт. Бул ыкманы ар дайым жазап туруу керек.
-адамдын чачын колдун манжалары менен тароо,баштын терисин кызарганга чейин ушалоо,бул БАШ ООРУНУ алдын алат,ооруса токтотот,чачка ак киргизбейт.
-адамдын тишин бир-бирине тийгизип бир нече жолу шакылдаткан болсок, анда адамдын шилекейи арбын болуп тамак жакшы синирет,денени белоктор менен камсыз кылат,тиш оз ордунда бек болот да,оорубайт.
-адам алаканы менен кулакты катуу басып,кайра кое берсе кулактагы кунурт тез эле жоголот.
-мумкун болушунча кол менен денени ысыганга чейин ушалаш керек. Муну 'куру-жумуш' д.а.го болот. Бул ыкма кандын денеге айлануусунун жакшыртат,денени чарчашынан, буту-колдун уюшунан сактайт...
-алакандарды бири-бирине тийгизип ушалап,ысыгандан кийин бетти,кулакты, анын тубун,мурунду жана коздорунун тубун бир нече жолу ушаласа,ошол жердеги кандын журушу жакшырып бузулбайт,бетке бырыш кирбейт. Бул ыкманы ар дайым жазап туруу керек.
-адамдын чачын колдун манжалары менен тароо,баштын терисин кызарганга чейин ушалоо,бул БАШ ООРУНУ алдын алат,ооруса токтотот,чачка ак киргизбейт.
-адамдын тишин бир-бирине тийгизип бир нече жолу шакылдаткан болсок, анда адамдын шилекейи арбын болуп тамак жакшы синирет,денени белоктор менен камсыз кылат,тиш оз ордунда бек болот да,оорубайт.
-адам алаканы менен кулакты катуу басып,кайра кое берсе кулактагы кунурт тез эле жоголот.
-мумкун болушунча кол менен денени ысыганга чейин ушалаш керек. Муну 'куру-жумуш' д.а.го болот. Бул ыкма кандын денеге айлануусунун жакшыртат,денени чарчашынан, буту-колдун уюшунан сактайт...
Эл бар бекен Көк-Жардай,
жигиттери Көк жалдай?!
Күлүп койсо кыздары,
электр шамы жангандай...
)))
#117 23 Февраль 2013 - 17:45
Кийимдин утуктон саргарган жерин,пияздын манызына чылап коюуу керек.Анан,бир нече сааттан кийин жууса,таптаза болуп кетет.
Адамга адам кымбат болуш керек....
#118 27 Февраль 2013 - 15:09
kyska ele j0lu tan erten menen turganda betti 7 j0lu muzdak suu juu kerek.men oshentep daiymaa anan dagy jakshy s0zdu aityp k0i0m.
Я не нравлюсь многим, лишь по одной причине,
у меня есть собственное мнение.
#119 12 Март 2013 - 21:38
каруунун алдын алуунун сырдуу озгочо ыкмаларын деле билбейткем бирок эн оной жолу кыймыл дайыма кыймылда эле болсок салмака да ден соолука да омурго да анан чонтоко да пайдалуу болсо керек
Эмгек эмгек эмгек
Эмгек эмгек эмгек

#120 16 Март 2013 - 08:56
Ата-энеңе азар кылып, көңүлүн оорутпа, бир туугандарын менен мамилеңди жакшы кыл,өмүрүң узун болот делет (хадисте). Жүрөгүңдү таза карма,адалдан таап жана адал тамак ичип жесең акыл-оюң тунук,дениң сак жана таза болот. Жаның журөгүңдө болот, жан карыбасын билесиңби, жүрөгүңдү таза карма!!!
?
Билдирүүнү түзөткөн: guard: 16 Март 2013 - 20:05