Адам баласынын узак жашоосу учун анын кунумдук туура тамактануусу роль ойноорун айтпасак да баарыбызга маалым.
Ото майлуу,таттуу,
туздуу эмес,тез-тез тамактануулар биздин ден соолугубузга эн коркунучтуу.
Натыйжада,мындай аша чапкандыктар журоктун толто тамырларынын оорусуна,инсультка,
гипертония,жана айрым бир башка турлорунун келип чыгышына жол ачат.Бул оорулар ар бир торт олумдун учооно себеп болушат.
Кант.Кантта калориянын эн коп концентрациясы топтолгондуктан семирип кетууго мумкундук берет.Аларда клетчаткалар жана аш болумдуу заттар жок.
Туз.Азыр тузду кенири колдонушат.
Айрым уй булодо туз салгычта 2-20нр.туз(3-4)кашык)керектешет.
Бул чыгыны талап кылынгандыктан 20 эсе коп жана гипертноянын журок оорунун жана бойрок оорунун онугушуно шарт тузот.
Май.Копчулук адамдар оздорунун жеген суткалык калориясынын 40% май тузоорун билишпейт.Бул организм талап кылынгандыктан алда канча коп.Натыйжада,
кан тамырлар буктолуп капталат да,журок артерияларынын атерсоклерозун,
инсультту пайда кылат.Майлуулугу арбын диетада салмактын оорлугуна 2-типтеги диабетке жана рактын айрым турлорунун келип чыгышына комок корсотот.
Белоктор.
Этке жана малдын майына негизделген диета организмге анын керектоосуно алда канча белок,май жана холестрин берет.
Суусундуктар.
Азыр адамдар сууну сейрек ичишет.Анын ордуна,алар демейде газдалган суу,пиво,кофеин,
алкоголсуз,кантталган суусундуктарды ичишет.
Бул суусундуктардын кобундо калориялар арбын жана клеткасыз болгондуктан,
кандагы канттын денгээлин кескин бузат да,оз салмагын козомолдоого жасаган адамдын бардык аракетин жокко чыгарат.Суусундуктардагы алкоголь,кофеин,
фосфор кислотасынын туздары жана башка химиялык заттар ден соолукка кошумча коркунуч келтирет.
Пайдалуу кеңештер же элдик медицина.
#261 23 Июнь 2014 - 20:09
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#262 02 Июль 2014 - 10:43
Кунуго жоо басуу, велик тебуу же женил чуркоо менен да жашоону узартууга мумкунчулук бар...о.э.теринин тазаруусуна,
денени бир калыпта кармоо менен биргеликте жашарууга да болот.
#263 11 Июль 2014 - 11:21
жылкынын этинен коро уйдун этин же уйдукунан лучше койдукун же койдукунан лучше тооктукун же канчалык женил болсо ошончолук жакшы сливочное масло майонезди жебейелекой жашылча салаттарды коп же и главное болушунча коп кыймылда
#264 11 Июль 2014 - 11:26
бул эле эмес баарын иштетип турган мээгеда гимнстика керек адам копко жашашы учун бул бирок 30дан ашкандар учун например таблица умножение эн жакшы гимнастикаинтернетте ушундай сайттар бар кошуу алуу кобойтуу болуу же он кол менен жасаган нерселерди сол кол менен жасоо например сол кол менен тишти жуу
#265 11 Июль 2014 - 11:28
жакшы тема экен дайыма кирип туруш керек ден-соолук эн башкысы эмеспи
#266 28 Июль 2014 - 22:15
Мээ иштете турган көнүгүүлөрдү көп жасаңыз
Өзүңүздүн жашооңузду узарткыңыз келсе, мээңизди иштете турган көнүгүүлөрдү көбүрөөк жасаганыңыз жакшы дешет алар. Мисалы, баш катырмаларды, кроссворд, сканворд толтуруп, мээңизди иштетсеңиз болот. Андан сырткары, китептерди көп окуп, ырларды көп жаттасаңыз да узак жашайсыз.
Помидорду көп жегенден жашоо узарат
Кадимки эле күнүмдүк турмушта биз колдонуп жүргөн помидор да жашоонун узарышына себепкер болот экен. Помидордун курамында калийге окшогон минералдык элементтердин көп болгондугуна байланыштуу жүрөк кан тамыр ооруларынын алдын алат. Томаттарды дайыма колдонсоңуз аз ооруйсуз.
Туугандар менен жакшы мамиледе болсоңуз да көп жашайсыз
Жакындарыңыз жана туугандарыңыз менен жакын мамиледе болуңуз. Анткени, алар менен эркин баарлашуу кан басымды нормалдаштырып, алкоголго болгон көз карандылыкты жоготот. Мындай жыйынтыкка Гарвард университетинин окумуштуулары келишти.
Бойдокторго караганда үй-бүлөлүү эркектер узак жашашат
Ал эми италиялык окумуштуулар болсо жалгыз бой эркектерге тезинен үйлөнүшүн сунушташат. Анткени, бойдок эркектер үй-бүлөлүүлөргө караганда 3-5 жыл аз жашаарын далилдешкен. Мындай изилдөө 20 жылга созулган.
Катуу үндөн алысыраак болгондордун жашоосу узун болот
Кан басымы жогорулар япониялык изилдөөчүлөрдүн кеңеши боюнча катуу үндөн алысыраак болот. Анткени, андай катуу үндөр жүрөктүн токтоп калышына түрткү болот. Кан басымыңыз жогору болгон болсо катуу үн чыккан чайнектерди, ойгото турган саатты колдонбой койгонуңуз дурус.
Узак жашоо боюнча кыскача
Коомчулуктун пикирине көп көңүл бурбасаңыз да көп жашайсыз. Ит үрө берет, кербен жүрө берет дегендей, айтылган сөздөр кала берет.
Эгер үйүңүздө үй жаныбары, мышык же ит болсо жакшы. Анткени, аталган жандыктар кан басымды нормалдаштырып, стресстен арылтат.
Таттууну жакшы көрсөңүз, шоколадга басым жасаганыңыз оң. Анткени, шоколаддын курамында рактын алдын алуучу полифенол бар. А полифенол жүрөктүн ар кандай ооруларынын алдын алат.
Классикалык музыка да жашоону узартат. Мисалы, Бетховендин мыкты симфонияларын жумуштан чарчап келгенден кийин уксаңыз, бир күнү кечке чарчаганыңызды арылтат.
Француз окумуштуулары ден соолукту чыңдап, узак жашоо үчүн сальса бийин бийлөөнү сунушташат. Сальса бийи омуртканы чыңдоого жардам берет.
Өзүңүздүн жашооңузду узарткыңыз келсе, мээңизди иштете турган көнүгүүлөрдү көбүрөөк жасаганыңыз жакшы дешет алар. Мисалы, баш катырмаларды, кроссворд, сканворд толтуруп, мээңизди иштетсеңиз болот. Андан сырткары, китептерди көп окуп, ырларды көп жаттасаңыз да узак жашайсыз.
Помидорду көп жегенден жашоо узарат
Кадимки эле күнүмдүк турмушта биз колдонуп жүргөн помидор да жашоонун узарышына себепкер болот экен. Помидордун курамында калийге окшогон минералдык элементтердин көп болгондугуна байланыштуу жүрөк кан тамыр ооруларынын алдын алат. Томаттарды дайыма колдонсоңуз аз ооруйсуз.
Туугандар менен жакшы мамиледе болсоңуз да көп жашайсыз
Жакындарыңыз жана туугандарыңыз менен жакын мамиледе болуңуз. Анткени, алар менен эркин баарлашуу кан басымды нормалдаштырып, алкоголго болгон көз карандылыкты жоготот. Мындай жыйынтыкка Гарвард университетинин окумуштуулары келишти.
Бойдокторго караганда үй-бүлөлүү эркектер узак жашашат
Ал эми италиялык окумуштуулар болсо жалгыз бой эркектерге тезинен үйлөнүшүн сунушташат. Анткени, бойдок эркектер үй-бүлөлүүлөргө караганда 3-5 жыл аз жашаарын далилдешкен. Мындай изилдөө 20 жылга созулган.
Катуу үндөн алысыраак болгондордун жашоосу узун болот
Кан басымы жогорулар япониялык изилдөөчүлөрдүн кеңеши боюнча катуу үндөн алысыраак болот. Анткени, андай катуу үндөр жүрөктүн токтоп калышына түрткү болот. Кан басымыңыз жогору болгон болсо катуу үн чыккан чайнектерди, ойгото турган саатты колдонбой койгонуңуз дурус.
Узак жашоо боюнча кыскача
Коомчулуктун пикирине көп көңүл бурбасаңыз да көп жашайсыз. Ит үрө берет, кербен жүрө берет дегендей, айтылган сөздөр кала берет.
Эгер үйүңүздө үй жаныбары, мышык же ит болсо жакшы. Анткени, аталган жандыктар кан басымды нормалдаштырып, стресстен арылтат.
Таттууну жакшы көрсөңүз, шоколадга басым жасаганыңыз оң. Анткени, шоколаддын курамында рактын алдын алуучу полифенол бар. А полифенол жүрөктүн ар кандай ооруларынын алдын алат.
Классикалык музыка да жашоону узартат. Мисалы, Бетховендин мыкты симфонияларын жумуштан чарчап келгенден кийин уксаңыз, бир күнү кечке чарчаганыңызды арылтат.
Француз окумуштуулары ден соолукту чыңдап, узак жашоо үчүн сальса бийин бийлөөнү сунушташат. Сальса бийи омуртканы чыңдоого жардам берет.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#267 28 Июль 2014 - 22:59
.......ммммм жүзгө чыгуу, менин ниетимде да жок. Кудайым берген жашты жашайбыз. Бирок, жаткызбай жанымды алса экен деп, ниет кылам. Чын азыр 100гө чыксан кор болот экенсин. Баркын да кетип калат экен. Көбүнө жакпай калат экен. Көбүн көрдүм, аяп кетем. Же сөзүнүн күчү жок же дененин күчү. Пайгамбар жашын тилейм.
Сиздердин кеңешиниздер да жакшы экен. Тез эле күчтөн тайып, өзүңдү алдырып койсон, албетте жаман көрүнүш. Мен да тез алдан, сырымда жана сынымдан кетким келбейт. Туура тамктануу менен депсиздер, аны эч ким аткара албаса керек го. Шарт жок ага, эркибиз да жетпейт. Аябай ач көзбүз. Аракет кылса болот. Мен эң жакшы жол деп "спорт менен машыгууну" айта алам. Өзүбүз натуральный витаминде мекенинде жүрөбүз ошолордун да пайдасы коп.
Эн негизгиси ой жаш болуш керек. Ойлуу адамдар тез карыйт. Тез карыбайт, ошондой көрүнөт. Жылмаюнун да мааниси чон. Жашоодон ыраазы болуп жашаш керек. Көңүл каарыбаса адам жаш көрүнө берет экен. Байкаштырдым.
Сиздердин кеңешиниздер да жакшы экен. Тез эле күчтөн тайып, өзүңдү алдырып койсон, албетте жаман көрүнүш. Мен да тез алдан, сырымда жана сынымдан кетким келбейт. Туура тамктануу менен депсиздер, аны эч ким аткара албаса керек го. Шарт жок ага, эркибиз да жетпейт. Аябай ач көзбүз. Аракет кылса болот. Мен эң жакшы жол деп "спорт менен машыгууну" айта алам. Өзүбүз натуральный витаминде мекенинде жүрөбүз ошолордун да пайдасы коп.
Эн негизгиси ой жаш болуш керек. Ойлуу адамдар тез карыйт. Тез карыбайт, ошондой көрүнөт. Жылмаюнун да мааниси чон. Жашоодон ыраазы болуп жашаш керек. Көңүл каарыбаса адам жаш көрүнө берет экен. Байкаштырдым.
Баарыңарга ьIůณан тынчтык, бекем ден соолук, эки дүйнөлүк бактылуулук каалайณ!
#268 11 Август 2014 - 11:49
Пайдалуу маалыматтар экен рахмат жазгандарга.
Аллахым көрсөткөн ар бир күнүңө бейэсеп шүгүр!
#269 06 Сентябрь 2014 - 14:56
ЛЕЙКОМА
Тырмакта чекит, сызыкчалардын пайда болушу же анын сына бериши лейкома оорусу деп аталат. Бул оору тырмактын өзөгүндөгү кан тамырлардын кысылышынан, кальцийдин жетишсиздигинен жана башка себептерден улам пайда болот. Кан тамырларды калыбына келтирүүгө жана организмде кальцийди толуктоого чоподон даярдалган аралашма жардам берет. Аны эртең мененки жана кечки тамактын астында ичүү керек. Бир нече күн өткөндөн кийин тырмак толук бойдон калыбына келип катуулайт жана катмарланып сынбай калат.
Лейкома оорусундагы эң сонун жана жөнөкөй каражат - бул тамак-ашка дайыма жаңы жашылча жана жемиштерден даярдалган салаттарды пайдалануу. Өзгөчө бакчадагы сельдерей жана ашкөк чөптөрүнө кургак майда топурак кошуп жеп жүрсө тырмактар жана бүт эле организм саламатта болот.
Тырмакта чекит, сызыкчалардын пайда болушу же анын сына бериши лейкома оорусу деп аталат. Бул оору тырмактын өзөгүндөгү кан тамырлардын кысылышынан, кальцийдин жетишсиздигинен жана башка себептерден улам пайда болот. Кан тамырларды калыбына келтирүүгө жана организмде кальцийди толуктоого чоподон даярдалган аралашма жардам берет. Аны эртең мененки жана кечки тамактын астында ичүү керек. Бир нече күн өткөндөн кийин тырмак толук бойдон калыбына келип катуулайт жана катмарланып сынбай калат.
Лейкома оорусундагы эң сонун жана жөнөкөй каражат - бул тамак-ашка дайыма жаңы жашылча жана жемиштерден даярдалган салаттарды пайдалануу. Өзгөчө бакчадагы сельдерей жана ашкөк чөптөрүнө кургак майда топурак кошуп жеп жүрсө тырмактар жана бүт эле организм саламатта болот.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#270 06 Сентябрь 2014 - 14:59
АЗ КАНДУУЛУК
Аз кандуулукта жана ошондой эле лейкоздо чопо суусун көбүрөөк пайдалануу керек. Ал организм жоготкон күчтү кайтарууга жана минералдык заттар менен толуктоого жөндөмдүү. Чопо суусун бир жума пайдалангандан кийин организмде кан денечелери болгон - эритроциттер көбөйөт. Мындай ыкма менен дарылануу курсунан кийин бейтаптын бетинин терисинин өңү жакшырып, бөйрөк, боор жана өтү жакшы иштей баштайт.
Эгерде оору калтырап-титирөө менен коштолсо, анда бейтапты грелка менен жылытып, бутуна топурак жабылган чүпүрөк коюу керек. Ал жылуулукту кармап турууга жардам берет.
ЧОР
Чор - теринин үстүңкү катмарынын калыңдап кетишинен пайда болот. Буттагы чор адатта тар, ыңгайсыз бут кийим кийип жүргөндөн, колдо болсо кара жумушту колкап кийбей жасагандан улам пайда болот.
Көпчүлүк учурда чор оорутуп, үстүңкү бөлүгүндө микробдор кирип кете тургандай жаракалар пайда болуп, кабылдап кетет. Аны чопо суусу кошулган жүзүм мөмөсү же сарымсактын ширеси менен сүртүп айыктырса болот.
ТУЗДАР ЧОГУЛГАНДА
Көпчүлүк учурда аз кыймылдаган жумушта иштеген адамдарда туздардын чогулуусу байкалат. Бул дарттан кутулуу үчүн көгүлтүр чопону пайдалануу керек. Чопого суу куюп, аны аралаштырып олтуруп каймактай коюулукка жеткирген соң, ооруган жерге андан компресс жасайт. Эки сааттан кийин аны жаңысына алмаштырып, бул процессти бир нече жолу кайталайт. Эгерде мындай ыкма менен дарылануу үчүн көгүлтүр чопо табылбаса, анда күнгө жакшылап какталган жана күчтүү кубаттуулукка ээ болгон кадимки эле топуракты колдонсо болот.
УУЛАНУУДА
Байыртадан эле тамак-ашка катуу уулангандарды топурак менен дарылашкан. Адамдардын топуракты пайдаланып калышына келемиштерге карата жасалган байкоо түрткү болгон. Жер төлөөдөгү дубалдарда топурактын аз өлчөмдө болсо да турушу чычкандар үчүн коюлган уунун таасирин жоготкон. Анткени келемиштер жана чычкандар ал ууну жесе да ууланышкан эмес. Мына ушундан кийин адамдар да өздөрү үчүн топуракты колдоно башташкан. Орто кылымдарда атайылап уулантуу менен өлтүрүүнү колдоно башташканда, өзүнүн саламаттыгы үчүн кам көргөн сак адамдар аларга сунуш кылынган суусундукка топурак салып ичишкен же болбосо тамактын астында жешкен.
Учурда тамак-ашка ууланууда оорулууга бир стакан топурак суусун ичирет жана бир кертим топуракты сордурат. Уулануунун оор түрлөрүндө ашказанды жууганга жана клизма жасаганга топурак суусун колдонушат.
ШАЛ ООРУСУНДА
Шал оорусунда оорулууну желкесине жана омуртканы узата күнүнө эки-үч ирет топурак чыланган чүпүрөк коёт. Ошондой эле муундарды жана шал болгон дене бөлүгүн майда тууралган сарымсак аралаштырылган топурак суусу менен сүрткүлөйт. Пайдаланылган топуракты эч качан экинчи жолу колдонгонго болбойт, анткени ал пайдалуу, дарылоочу заттарды жоготот.
РАДИКУЛИТ
Радикулит менен ооругандарга ооруп жаткан жерге топурактан даярдалган муздак компресс коюп келишкен. Учурда буга кошумча топуракты ичүү сунушталат. Ал үчүн оозуна бир кесек топуракты салып, эриген соң аз-аздан суу ууртап ичет.
ЖАРАТ
Жарат алган учурда медициналык жардамга кайрылууга мүмкүнчүлүк жок болуп калса, жаратты ордунда эле жууганга туура келет. Жаратты зыянсыздандыруунун эң жөнөкөй жолунда - ага кургак топуракты себелеп, андан соң топуракты сууга эзип калың жаап, катуу кысып турат. Аны катуу кысуу кандын агышын токтотуу үчүн жасалат. Топурак менен чогуу ачык жаратка ашык нерселер кирип кетип, кабылдап кетет деп коркпой эле койсо болот. Себеби, чопо жараттагы болгон микробдорду соруп чыгуу касиетине ээ. Муну жаратты чечип көргөндөн кийин байкоого болот.
Чоподон даярдалган чүпүрөктү курт-кумурскалар (аары, чиркей, кене) чаккан, тикенек кирип кеткен жана башка жерлерге коёт. Бул ооруну, ысып-күйүүнү жана температураны басаңдатат. Айрым элдик дарыгерлер топурак менен глицериндин аралашмасы жабылган чүпүрөктү сунушташат. Мындай компресс жаратты гана айыктырбастан, сынган жерлерди дагы сакайтат.
ИТИЙ (РАХИТ)
Итий оорусунан көпчүлүк учурда социалдык жактан начар жашаган үй-бүлөдөгү балдар тамак-ашты жетишерлик деңгээлде ичпегендиктен улам жапа чегишет. Жыйынтыгында, сөөктөр жумшак болуп, оңой сынат. Улуу Ата Мекендик согуш жылдарында итий менен ооруган балдар көп болгон, бирок, алар дарынын жардамы жок эле айыгууга жетишкен. Бейтаптар чопо суусун ичишкен, ал иммунитетти чыңдап жана сакаюуга жардам берген.
КАНТ ДИАБЕТИ
Бул оору дайыма кан катып суусап туруу менен коштолот. Буга байланыштуу элдик дарыгерлер кант диабети менен жабыркаган бейтаптарга топурак суусун абдан көп өлчөмдө ичүүнү сунуш кылышат. Аны кичине-кичинеден ууртап, алдын-ала оозго кармап туруп анан жутуш керек. Мындай сууну күнүнө беш жолудан кем эмес ичүү зарыл.
СӨӨЛ
Сөөл теринин вирустук оорусуна кирет, анда боз түстөгү тыгыз жайгашкан бүдүр түйүндөр пайда болот. Бул ооруну козгоочу микроб тиричилик буюмдары жана оорулуу менен жакындашканда берилгендиктен, көпчүлүк учурда балдар жана өспүрүмдөр оорушат. Сөөлдү сарымсак же пиязды топурак менен чогуу колдонуп дарылоого болот. Бул өсүмдүктөр илгертен эле сөөлдү кетирүүчү каражат катары пайдаланылып келген. Пиязды бир нече саат сууга чылап сөөлдү сүртүшкөн, андан кийин үстүнө кургак топуракты сээп бинт менен таңып, түнү менен коюшкан. Эгерде сөөл күзүндө пайда болсо, пияздын ордуна кычкыл алманын ширесин пайдаланышкан.
КУЛАКТЫН СЕЗГЕНҮҮСҮ
Бул оорунун көпчүлүгү кулакка суук тийип калганда же угуу өткөөлүнө жат денече кирип кеткенде пайда болот. Кулак чыдатпай ооруп, кан же ириң ага баштайт.
Аны топурактан жасалган кышты жакшылап ысытып, керебеттин жанында турган отургучка коюу менен дарылайт. Оорулууну төшөккө кыш менен кулактын ортосундагы аралык мүмкүн болушунча жакын болгондой, бирок, күйгүзбөгөндөй кылып жаткырат. Процедуранын башталышында жагымсыз сезимдер пайда болушу ыктымал. Бирок, бир канча убакыт өткөндөн кийин бейтап оорунун басаңдаганын сөзсүз сезет
Аз кандуулукта жана ошондой эле лейкоздо чопо суусун көбүрөөк пайдалануу керек. Ал организм жоготкон күчтү кайтарууга жана минералдык заттар менен толуктоого жөндөмдүү. Чопо суусун бир жума пайдалангандан кийин организмде кан денечелери болгон - эритроциттер көбөйөт. Мындай ыкма менен дарылануу курсунан кийин бейтаптын бетинин терисинин өңү жакшырып, бөйрөк, боор жана өтү жакшы иштей баштайт.
Эгерде оору калтырап-титирөө менен коштолсо, анда бейтапты грелка менен жылытып, бутуна топурак жабылган чүпүрөк коюу керек. Ал жылуулукту кармап турууга жардам берет.
ЧОР
Чор - теринин үстүңкү катмарынын калыңдап кетишинен пайда болот. Буттагы чор адатта тар, ыңгайсыз бут кийим кийип жүргөндөн, колдо болсо кара жумушту колкап кийбей жасагандан улам пайда болот.
Көпчүлүк учурда чор оорутуп, үстүңкү бөлүгүндө микробдор кирип кете тургандай жаракалар пайда болуп, кабылдап кетет. Аны чопо суусу кошулган жүзүм мөмөсү же сарымсактын ширеси менен сүртүп айыктырса болот.
ТУЗДАР ЧОГУЛГАНДА
Көпчүлүк учурда аз кыймылдаган жумушта иштеген адамдарда туздардын чогулуусу байкалат. Бул дарттан кутулуу үчүн көгүлтүр чопону пайдалануу керек. Чопого суу куюп, аны аралаштырып олтуруп каймактай коюулукка жеткирген соң, ооруган жерге андан компресс жасайт. Эки сааттан кийин аны жаңысына алмаштырып, бул процессти бир нече жолу кайталайт. Эгерде мындай ыкма менен дарылануу үчүн көгүлтүр чопо табылбаса, анда күнгө жакшылап какталган жана күчтүү кубаттуулукка ээ болгон кадимки эле топуракты колдонсо болот.
УУЛАНУУДА
Байыртадан эле тамак-ашка катуу уулангандарды топурак менен дарылашкан. Адамдардын топуракты пайдаланып калышына келемиштерге карата жасалган байкоо түрткү болгон. Жер төлөөдөгү дубалдарда топурактын аз өлчөмдө болсо да турушу чычкандар үчүн коюлган уунун таасирин жоготкон. Анткени келемиштер жана чычкандар ал ууну жесе да ууланышкан эмес. Мына ушундан кийин адамдар да өздөрү үчүн топуракты колдоно башташкан. Орто кылымдарда атайылап уулантуу менен өлтүрүүнү колдоно башташканда, өзүнүн саламаттыгы үчүн кам көргөн сак адамдар аларга сунуш кылынган суусундукка топурак салып ичишкен же болбосо тамактын астында жешкен.
Учурда тамак-ашка ууланууда оорулууга бир стакан топурак суусун ичирет жана бир кертим топуракты сордурат. Уулануунун оор түрлөрүндө ашказанды жууганга жана клизма жасаганга топурак суусун колдонушат.
ШАЛ ООРУСУНДА
Шал оорусунда оорулууну желкесине жана омуртканы узата күнүнө эки-үч ирет топурак чыланган чүпүрөк коёт. Ошондой эле муундарды жана шал болгон дене бөлүгүн майда тууралган сарымсак аралаштырылган топурак суусу менен сүрткүлөйт. Пайдаланылган топуракты эч качан экинчи жолу колдонгонго болбойт, анткени ал пайдалуу, дарылоочу заттарды жоготот.
РАДИКУЛИТ
Радикулит менен ооругандарга ооруп жаткан жерге топурактан даярдалган муздак компресс коюп келишкен. Учурда буга кошумча топуракты ичүү сунушталат. Ал үчүн оозуна бир кесек топуракты салып, эриген соң аз-аздан суу ууртап ичет.
ЖАРАТ
Жарат алган учурда медициналык жардамга кайрылууга мүмкүнчүлүк жок болуп калса, жаратты ордунда эле жууганга туура келет. Жаратты зыянсыздандыруунун эң жөнөкөй жолунда - ага кургак топуракты себелеп, андан соң топуракты сууга эзип калың жаап, катуу кысып турат. Аны катуу кысуу кандын агышын токтотуу үчүн жасалат. Топурак менен чогуу ачык жаратка ашык нерселер кирип кетип, кабылдап кетет деп коркпой эле койсо болот. Себеби, чопо жараттагы болгон микробдорду соруп чыгуу касиетине ээ. Муну жаратты чечип көргөндөн кийин байкоого болот.
Чоподон даярдалган чүпүрөктү курт-кумурскалар (аары, чиркей, кене) чаккан, тикенек кирип кеткен жана башка жерлерге коёт. Бул ооруну, ысып-күйүүнү жана температураны басаңдатат. Айрым элдик дарыгерлер топурак менен глицериндин аралашмасы жабылган чүпүрөктү сунушташат. Мындай компресс жаратты гана айыктырбастан, сынган жерлерди дагы сакайтат.
ИТИЙ (РАХИТ)
Итий оорусунан көпчүлүк учурда социалдык жактан начар жашаган үй-бүлөдөгү балдар тамак-ашты жетишерлик деңгээлде ичпегендиктен улам жапа чегишет. Жыйынтыгында, сөөктөр жумшак болуп, оңой сынат. Улуу Ата Мекендик согуш жылдарында итий менен ооруган балдар көп болгон, бирок, алар дарынын жардамы жок эле айыгууга жетишкен. Бейтаптар чопо суусун ичишкен, ал иммунитетти чыңдап жана сакаюуга жардам берген.
КАНТ ДИАБЕТИ
Бул оору дайыма кан катып суусап туруу менен коштолот. Буга байланыштуу элдик дарыгерлер кант диабети менен жабыркаган бейтаптарга топурак суусун абдан көп өлчөмдө ичүүнү сунуш кылышат. Аны кичине-кичинеден ууртап, алдын-ала оозго кармап туруп анан жутуш керек. Мындай сууну күнүнө беш жолудан кем эмес ичүү зарыл.
СӨӨЛ
Сөөл теринин вирустук оорусуна кирет, анда боз түстөгү тыгыз жайгашкан бүдүр түйүндөр пайда болот. Бул ооруну козгоочу микроб тиричилик буюмдары жана оорулуу менен жакындашканда берилгендиктен, көпчүлүк учурда балдар жана өспүрүмдөр оорушат. Сөөлдү сарымсак же пиязды топурак менен чогуу колдонуп дарылоого болот. Бул өсүмдүктөр илгертен эле сөөлдү кетирүүчү каражат катары пайдаланылып келген. Пиязды бир нече саат сууга чылап сөөлдү сүртүшкөн, андан кийин үстүнө кургак топуракты сээп бинт менен таңып, түнү менен коюшкан. Эгерде сөөл күзүндө пайда болсо, пияздын ордуна кычкыл алманын ширесин пайдаланышкан.
КУЛАКТЫН СЕЗГЕНҮҮСҮ
Бул оорунун көпчүлүгү кулакка суук тийип калганда же угуу өткөөлүнө жат денече кирип кеткенде пайда болот. Кулак чыдатпай ооруп, кан же ириң ага баштайт.
Аны топурактан жасалган кышты жакшылап ысытып, керебеттин жанында турган отургучка коюу менен дарылайт. Оорулууну төшөккө кыш менен кулактын ортосундагы аралык мүмкүн болушунча жакын болгондой, бирок, күйгүзбөгөндөй кылып жаткырат. Процедуранын башталышында жагымсыз сезимдер пайда болушу ыктымал. Бирок, бир канча убакыт өткөндөн кийин бейтап оорунун басаңдаганын сөзсүз сезет
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#271 06 Сентябрь 2014 - 15:05
Feijipiao (06 Сентябрь 2014 - 14:59) жазган:
АЗ КАНДУУЛУК
Аз кандуулукта жана ошондой эле лейкоздо чопо суусун көбүрөөк пайдалануу керек. Ал организм жоготкон күчтү кайтарууга жана минералдык заттар менен толуктоого жөндөмдүү. Чопо суусун бир жума пайдалангандан кийин организмде кан денечелери болгон - эритроциттер көбөйөт. Мындай ыкма менен дарылануу курсунан кийин бейтаптын бетинин терисинин өңү жакшырып, бөйрөк, боор жана өтү жакшы иштей баштайт.
Эгерде оору калтырап-титирөө менен коштолсо, анда бейтапты грелка менен жылытып, бутуна топурак жабылган чүпүрөк коюу керек. Ал жылуулукту кармап турууга жардам берет.
ЧОР
Чор - теринин үстүңкү катмарынын калыңдап кетишинен пайда болот. Буттагы чор адатта тар, ыңгайсыз бут кийим кийип жүргөндөн, колдо болсо кара жумушту колкап кийбей жасагандан улам пайда болот.
Көпчүлүк учурда чор оорутуп, үстүңкү бөлүгүндө микробдор кирип кете тургандай жаракалар пайда болуп, кабылдап кетет. Аны чопо суусу кошулган жүзүм мөмөсү же сарымсактын ширеси менен сүртүп айыктырса болот.
ТУЗДАР ЧОГУЛГАНДА
Көпчүлүк учурда аз кыймылдаган жумушта иштеген адамдарда туздардын чогулуусу байкалат. Бул дарттан кутулуу үчүн көгүлтүр чопону пайдалануу керек. Чопого суу куюп, аны аралаштырып олтуруп каймактай коюулукка жеткирген соң, ооруган жерге андан компресс жасайт. Эки сааттан кийин аны жаңысына алмаштырып, бул процессти бир нече жолу кайталайт. Эгерде мындай ыкма менен дарылануу үчүн көгүлтүр чопо табылбаса, анда күнгө жакшылап какталган жана күчтүү кубаттуулукка ээ болгон кадимки эле топуракты колдонсо болот.
УУЛАНУУДА
Байыртадан эле тамак-ашка катуу уулангандарды топурак менен дарылашкан. Адамдардын топуракты пайдаланып калышына келемиштерге карата жасалган байкоо түрткү болгон. Жер төлөөдөгү дубалдарда топурактын аз өлчөмдө болсо да турушу чычкандар үчүн коюлган уунун таасирин жоготкон. Анткени келемиштер жана чычкандар ал ууну жесе да ууланышкан эмес. Мына ушундан кийин адамдар да өздөрү үчүн топуракты колдоно башташкан. Орто кылымдарда атайылап уулантуу менен өлтүрүүнү колдоно башташканда, өзүнүн саламаттыгы үчүн кам көргөн сак адамдар аларга сунуш кылынган суусундукка топурак салып ичишкен же болбосо тамактын астында жешкен.
Учурда тамак-ашка ууланууда оорулууга бир стакан топурак суусун ичирет жана бир кертим топуракты сордурат. Уулануунун оор түрлөрүндө ашказанды жууганга жана клизма жасаганга топурак суусун колдонушат.
ШАЛ ООРУСУНДА
Шал оорусунда оорулууну желкесине жана омуртканы узата күнүнө эки-үч ирет топурак чыланган чүпүрөк коёт. Ошондой эле муундарды жана шал болгон дене бөлүгүн майда тууралган сарымсак аралаштырылган топурак суусу менен сүрткүлөйт. Пайдаланылган топуракты эч качан экинчи жолу колдонгонго болбойт, анткени ал пайдалуу, дарылоочу заттарды жоготот.
РАДИКУЛИТ
Радикулит менен ооругандарга ооруп жаткан жерге топурактан даярдалган муздак компресс коюп келишкен. Учурда буга кошумча топуракты ичүү сунушталат. Ал үчүн оозуна бир кесек топуракты салып, эриген соң аз-аздан суу ууртап ичет.
ЖАРАТ
Жарат алган учурда медициналык жардамга кайрылууга мүмкүнчүлүк жок болуп калса, жаратты ордунда эле жууганга туура келет. Жаратты зыянсыздандыруунун эң жөнөкөй жолунда - ага кургак топуракты себелеп, андан соң топуракты сууга эзип калың жаап, катуу кысып турат. Аны катуу кысуу кандын агышын токтотуу үчүн жасалат. Топурак менен чогуу ачык жаратка ашык нерселер кирип кетип, кабылдап кетет деп коркпой эле койсо болот. Себеби, чопо жараттагы болгон микробдорду соруп чыгуу касиетине ээ. Муну жаратты чечип көргөндөн кийин байкоого болот.
Чоподон даярдалган чүпүрөктү курт-кумурскалар (аары, чиркей, кене) чаккан, тикенек кирип кеткен жана башка жерлерге коёт. Бул ооруну, ысып-күйүүнү жана температураны басаңдатат. Айрым элдик дарыгерлер топурак менен глицериндин аралашмасы жабылган чүпүрөктү сунушташат. Мындай компресс жаратты гана айыктырбастан, сынган жерлерди дагы сакайтат.
ИТИЙ (РАХИТ)
Итий оорусунан көпчүлүк учурда социалдык жактан начар жашаган үй-бүлөдөгү балдар тамак-ашты жетишерлик деңгээлде ичпегендиктен улам жапа чегишет. Жыйынтыгында, сөөктөр жумшак болуп, оңой сынат. Улуу Ата Мекендик согуш жылдарында итий менен ооруган балдар көп болгон, бирок, алар дарынын жардамы жок эле айыгууга жетишкен. Бейтаптар чопо суусун ичишкен, ал иммунитетти чыңдап жана сакаюуга жардам берген.
КАНТ ДИАБЕТИ
Бул оору дайыма кан катып суусап туруу менен коштолот. Буга байланыштуу элдик дарыгерлер кант диабети менен жабыркаган бейтаптарга топурак суусун абдан көп өлчөмдө ичүүнү сунуш кылышат. Аны кичине-кичинеден ууртап, алдын-ала оозго кармап туруп анан жутуш керек. Мындай сууну күнүнө беш жолудан кем эмес ичүү зарыл.
СӨӨЛ
Сөөл теринин вирустук оорусуна кирет, анда боз түстөгү тыгыз жайгашкан бүдүр түйүндөр пайда болот. Бул ооруну козгоочу микроб тиричилик буюмдары жана оорулуу менен жакындашканда берилгендиктен, көпчүлүк учурда балдар жана өспүрүмдөр оорушат. Сөөлдү сарымсак же пиязды топурак менен чогуу колдонуп дарылоого болот. Бул өсүмдүктөр илгертен эле сөөлдү кетирүүчү каражат катары пайдаланылып келген. Пиязды бир нече саат сууга чылап сөөлдү сүртүшкөн, андан кийин үстүнө кургак топуракты сээп бинт менен таңып, түнү менен коюшкан. Эгерде сөөл күзүндө пайда болсо, пияздын ордуна кычкыл алманын ширесин пайдаланышкан.
КУЛАКТЫН СЕЗГЕНҮҮСҮ
Бул оорунун көпчүлүгү кулакка суук тийип калганда же угуу өткөөлүнө жат денече кирип кеткенде пайда болот. Кулак чыдатпай ооруп, кан же ириң ага баштайт.
Аны топурактан жасалган кышты жакшылап ысытып, керебеттин жанында турган отургучка коюу менен дарылайт. Оорулууну төшөккө кыш менен кулактын ортосундагы аралык мүмкүн болушунча жакын болгондой, бирок, күйгүзбөгөндөй кылып жаткырат. Процедуранын башталышында жагымсыз сезимдер пайда болушу ыктымал. Бирок, бир канча убакыт өткөндөн кийин бейтап оорунун басаңдаганын сөзсүз сезет
Аз кандуулукта жана ошондой эле лейкоздо чопо суусун көбүрөөк пайдалануу керек. Ал организм жоготкон күчтү кайтарууга жана минералдык заттар менен толуктоого жөндөмдүү. Чопо суусун бир жума пайдалангандан кийин организмде кан денечелери болгон - эритроциттер көбөйөт. Мындай ыкма менен дарылануу курсунан кийин бейтаптын бетинин терисинин өңү жакшырып, бөйрөк, боор жана өтү жакшы иштей баштайт.
Эгерде оору калтырап-титирөө менен коштолсо, анда бейтапты грелка менен жылытып, бутуна топурак жабылган чүпүрөк коюу керек. Ал жылуулукту кармап турууга жардам берет.
ЧОР
Чор - теринин үстүңкү катмарынын калыңдап кетишинен пайда болот. Буттагы чор адатта тар, ыңгайсыз бут кийим кийип жүргөндөн, колдо болсо кара жумушту колкап кийбей жасагандан улам пайда болот.
Көпчүлүк учурда чор оорутуп, үстүңкү бөлүгүндө микробдор кирип кете тургандай жаракалар пайда болуп, кабылдап кетет. Аны чопо суусу кошулган жүзүм мөмөсү же сарымсактын ширеси менен сүртүп айыктырса болот.
ТУЗДАР ЧОГУЛГАНДА
Көпчүлүк учурда аз кыймылдаган жумушта иштеген адамдарда туздардын чогулуусу байкалат. Бул дарттан кутулуу үчүн көгүлтүр чопону пайдалануу керек. Чопого суу куюп, аны аралаштырып олтуруп каймактай коюулукка жеткирген соң, ооруган жерге андан компресс жасайт. Эки сааттан кийин аны жаңысына алмаштырып, бул процессти бир нече жолу кайталайт. Эгерде мындай ыкма менен дарылануу үчүн көгүлтүр чопо табылбаса, анда күнгө жакшылап какталган жана күчтүү кубаттуулукка ээ болгон кадимки эле топуракты колдонсо болот.
УУЛАНУУДА
Байыртадан эле тамак-ашка катуу уулангандарды топурак менен дарылашкан. Адамдардын топуракты пайдаланып калышына келемиштерге карата жасалган байкоо түрткү болгон. Жер төлөөдөгү дубалдарда топурактын аз өлчөмдө болсо да турушу чычкандар үчүн коюлган уунун таасирин жоготкон. Анткени келемиштер жана чычкандар ал ууну жесе да ууланышкан эмес. Мына ушундан кийин адамдар да өздөрү үчүн топуракты колдоно башташкан. Орто кылымдарда атайылап уулантуу менен өлтүрүүнү колдоно башташканда, өзүнүн саламаттыгы үчүн кам көргөн сак адамдар аларга сунуш кылынган суусундукка топурак салып ичишкен же болбосо тамактын астында жешкен.
Учурда тамак-ашка ууланууда оорулууга бир стакан топурак суусун ичирет жана бир кертим топуракты сордурат. Уулануунун оор түрлөрүндө ашказанды жууганга жана клизма жасаганга топурак суусун колдонушат.
ШАЛ ООРУСУНДА
Шал оорусунда оорулууну желкесине жана омуртканы узата күнүнө эки-үч ирет топурак чыланган чүпүрөк коёт. Ошондой эле муундарды жана шал болгон дене бөлүгүн майда тууралган сарымсак аралаштырылган топурак суусу менен сүрткүлөйт. Пайдаланылган топуракты эч качан экинчи жолу колдонгонго болбойт, анткени ал пайдалуу, дарылоочу заттарды жоготот.
РАДИКУЛИТ
Радикулит менен ооругандарга ооруп жаткан жерге топурактан даярдалган муздак компресс коюп келишкен. Учурда буга кошумча топуракты ичүү сунушталат. Ал үчүн оозуна бир кесек топуракты салып, эриген соң аз-аздан суу ууртап ичет.
ЖАРАТ
Жарат алган учурда медициналык жардамга кайрылууга мүмкүнчүлүк жок болуп калса, жаратты ордунда эле жууганга туура келет. Жаратты зыянсыздандыруунун эң жөнөкөй жолунда - ага кургак топуракты себелеп, андан соң топуракты сууга эзип калың жаап, катуу кысып турат. Аны катуу кысуу кандын агышын токтотуу үчүн жасалат. Топурак менен чогуу ачык жаратка ашык нерселер кирип кетип, кабылдап кетет деп коркпой эле койсо болот. Себеби, чопо жараттагы болгон микробдорду соруп чыгуу касиетине ээ. Муну жаратты чечип көргөндөн кийин байкоого болот.
Чоподон даярдалган чүпүрөктү курт-кумурскалар (аары, чиркей, кене) чаккан, тикенек кирип кеткен жана башка жерлерге коёт. Бул ооруну, ысып-күйүүнү жана температураны басаңдатат. Айрым элдик дарыгерлер топурак менен глицериндин аралашмасы жабылган чүпүрөктү сунушташат. Мындай компресс жаратты гана айыктырбастан, сынган жерлерди дагы сакайтат.
ИТИЙ (РАХИТ)
Итий оорусунан көпчүлүк учурда социалдык жактан начар жашаган үй-бүлөдөгү балдар тамак-ашты жетишерлик деңгээлде ичпегендиктен улам жапа чегишет. Жыйынтыгында, сөөктөр жумшак болуп, оңой сынат. Улуу Ата Мекендик согуш жылдарында итий менен ооруган балдар көп болгон, бирок, алар дарынын жардамы жок эле айыгууга жетишкен. Бейтаптар чопо суусун ичишкен, ал иммунитетти чыңдап жана сакаюуга жардам берген.
КАНТ ДИАБЕТИ
Бул оору дайыма кан катып суусап туруу менен коштолот. Буга байланыштуу элдик дарыгерлер кант диабети менен жабыркаган бейтаптарга топурак суусун абдан көп өлчөмдө ичүүнү сунуш кылышат. Аны кичине-кичинеден ууртап, алдын-ала оозго кармап туруп анан жутуш керек. Мындай сууну күнүнө беш жолудан кем эмес ичүү зарыл.
СӨӨЛ
Сөөл теринин вирустук оорусуна кирет, анда боз түстөгү тыгыз жайгашкан бүдүр түйүндөр пайда болот. Бул ооруну козгоочу микроб тиричилик буюмдары жана оорулуу менен жакындашканда берилгендиктен, көпчүлүк учурда балдар жана өспүрүмдөр оорушат. Сөөлдү сарымсак же пиязды топурак менен чогуу колдонуп дарылоого болот. Бул өсүмдүктөр илгертен эле сөөлдү кетирүүчү каражат катары пайдаланылып келген. Пиязды бир нече саат сууга чылап сөөлдү сүртүшкөн, андан кийин үстүнө кургак топуракты сээп бинт менен таңып, түнү менен коюшкан. Эгерде сөөл күзүндө пайда болсо, пияздын ордуна кычкыл алманын ширесин пайдаланышкан.
КУЛАКТЫН СЕЗГЕНҮҮСҮ
Бул оорунун көпчүлүгү кулакка суук тийип калганда же угуу өткөөлүнө жат денече кирип кеткенде пайда болот. Кулак чыдатпай ооруп, кан же ириң ага баштайт.
Аны топурактан жасалган кышты жакшылап ысытып, керебеттин жанында турган отургучка коюу менен дарылайт. Оорулууну төшөккө кыш менен кулактын ортосундагы аралык мүмкүн болушунча жакын болгондой, бирок, күйгүзбөгөндөй кылып жаткырат. Процедуранын башталышында жагымсыз сезимдер пайда болушу ыктымал. Бирок, бир канча убакыт өткөндөн кийин бейтап оорунун басаңдаганын сөзсүз сезет
Чопо суусу кандай ал ?
#272 14 Сентябрь 2014 - 12:22
Чеснок кан тамырды тазалайт
Кан басымын ылдыйлатат, ашказанды тазалайт жана мээ кан тамырларынын иштешин жакшыртат. Майда тууралган чеснокту (сарымсак) бөтөлкөнүн 1/3ине чейин салып, үстүнө аракты же 50-60%түү спиртти куюп толтуруп, 14 күн караңгы жерге коюу керек. Күнүгө чайкап туруу зарыл. 1 чай кашык муздак сууга 5 тамчыдан кошуп, күнүгө 3 маал тамактанар алдында ичүү талапка ылайык
Долоно гүлү жүрөккө даба
10 гр кургатылган кызыл долоно гүлүнө (боярышник) 100 гр арак куюп, караңгы жерде 21 күн кармоо керек. Сүзүп, күнүгө үч маал 20-25 тамчыдан тамактануудан 30 мүнөт мурда ичүү же жылуу сууга 7 тамчыдан кошуп ичсе да жакшы жардам берет. Долононун мөмөсүнөн чай ичүү да пайдалуу: 1 аш кашык мөмөгө 1 стакан суу куюп, 10-15 мүнөт кайнатып, 2 саат ороп, 1 стакандан үч маал чай иретинде колдонуу зарыл.
Ак кайың жалбырагы бөйрөккө дары
100 гр кайыңдын жазгы майдаланган жалбырагына 2 стакан кайнаган жылуу суу куюп, 5-6 саат демдөө керек. Сүзүп, бир аз тундуруп, түбүн калтырып куюп алуу. Ѕ стакандан 2-3 маал тамактанууга чейин ичүү сунуш кылынат.
Соолубас гүлү боор үчүн
Соолубас гүлүнөн (бессмертник песчаный) 3 аш кашыкка 1 стакан кайнак суу куюп, кайнап жаткан суу ваннасында 30 мүнөт кайнатып, 10 мүнөт бөлмө температурасында суутуп, сүзүп, жылуу боюнча Ѕ стакандан күнүгө 2-3 маал тамактануудан 15 мүнөт мурда ичүү керек.
Чарчоодон арылуу
Жазгы алсыздыктан арылуу үчүн тамактануу рационуна төмөнкү үч компонентти кошуу керек: өндүрүлгөн буудай, кайыңдын согу жана муздан эриген суу. Бул сууну үй шартында даярдаса болот. Идишке толтурулган сууну муздаткычка коюп, тоңгондон кийин бөлмө температурасында эритип, идиштин түбүндөгү, капталындагы муздарда суудагы керексиз нерселер калат, ортосундагы тазаланган сууну пайдалануу организмди көп оорудан айыктырат.
Сулу кайнатмасы
Пневмония, бронхит, трахеит жана тынымсыз жөтөлгө сулунун кайнатмасын сунуштайбыз. Кайнатма төмөнкүчө даярдалат: 2 аш кашык сулуну ушунча өлчөмдөгү мейиз менен аралаштырып, 1,5 литр муздатылган кайнак суу куюп, жай отто капкагын жаап, суунун жарымы буулангыча кайнатуу керек. Муздагандан кийин сүзүп, ага 1 аш кашык бал кошуп аралаштырабыз да, күнүгө 1 аш кашыктан бир нече жолу ичет. Бул көбүнчө балдарга сунушталат.
Дарбыз
Дарбыз С, РР, В1, В2, каротин, калий тузу ж.б. организмге өтө керектүү витаминдерге бай. Бөйрөк жана бөйрөктөгү таш, ичеги, жүрөк-кан тамыр ооруларын, кан басымдын жогорулашын дарылоодо өтө таасирдүү. Склероз, подагра, артрит, диабет оорусу менен ооругандарга дарбыздан өтөр тамак жок деп эсептелет. 1 л сууга 100 гр дарбыздын майдаланган кабыгын салып кайнатып, муздагандан кийин чыпкалап, күнүгө 3-4 жолу жарым стакандан ичүү керек. Жаңы же кургатылган дарбыз кабыгы шишикти кетирет.
Кара карагат көтөрүлгөн кан басымды нормалдаштырат
Кургатылган мөмөнүн кайнатмасы: 2 аш кашык кургатылган мөмөгө 1 стакан кайнак суу куюп, 10 мүнөт жай отто кайнатып алабыз. Аны 1 саат демдеп, сүзүп алып, күнүгө ј стакан кайнатманы 4 маал 2-3 жума ичүү керек.
Жүгөрү чачысы
Холециститте, холангитте, гепатитте жүгөрүнүн чачысы өттү айдоочу катары колдонулат. 1 аш кашык жүгөрү чачысын 1 стакан кайнак сууда 1 саат демдеп, сүзүп, 1 аш кашыктан 3 саат сайын ичиңиз.
Каакым өттү дарылайт
2 чай кашык каакымдын майдаланган тамырына 1 стакан кайнаган муздак суу куюп, 8 саат демдөө керек. Күнүгө ј стакандан 4 маал тамактануу алдында ичүү керек.
Кан басымын ылдыйлатат, ашказанды тазалайт жана мээ кан тамырларынын иштешин жакшыртат. Майда тууралган чеснокту (сарымсак) бөтөлкөнүн 1/3ине чейин салып, үстүнө аракты же 50-60%түү спиртти куюп толтуруп, 14 күн караңгы жерге коюу керек. Күнүгө чайкап туруу зарыл. 1 чай кашык муздак сууга 5 тамчыдан кошуп, күнүгө 3 маал тамактанар алдында ичүү талапка ылайык
Долоно гүлү жүрөккө даба
10 гр кургатылган кызыл долоно гүлүнө (боярышник) 100 гр арак куюп, караңгы жерде 21 күн кармоо керек. Сүзүп, күнүгө үч маал 20-25 тамчыдан тамактануудан 30 мүнөт мурда ичүү же жылуу сууга 7 тамчыдан кошуп ичсе да жакшы жардам берет. Долононун мөмөсүнөн чай ичүү да пайдалуу: 1 аш кашык мөмөгө 1 стакан суу куюп, 10-15 мүнөт кайнатып, 2 саат ороп, 1 стакандан үч маал чай иретинде колдонуу зарыл.
Ак кайың жалбырагы бөйрөккө дары
100 гр кайыңдын жазгы майдаланган жалбырагына 2 стакан кайнаган жылуу суу куюп, 5-6 саат демдөө керек. Сүзүп, бир аз тундуруп, түбүн калтырып куюп алуу. Ѕ стакандан 2-3 маал тамактанууга чейин ичүү сунуш кылынат.
Соолубас гүлү боор үчүн
Соолубас гүлүнөн (бессмертник песчаный) 3 аш кашыкка 1 стакан кайнак суу куюп, кайнап жаткан суу ваннасында 30 мүнөт кайнатып, 10 мүнөт бөлмө температурасында суутуп, сүзүп, жылуу боюнча Ѕ стакандан күнүгө 2-3 маал тамактануудан 15 мүнөт мурда ичүү керек.
Чарчоодон арылуу
Жазгы алсыздыктан арылуу үчүн тамактануу рационуна төмөнкү үч компонентти кошуу керек: өндүрүлгөн буудай, кайыңдын согу жана муздан эриген суу. Бул сууну үй шартында даярдаса болот. Идишке толтурулган сууну муздаткычка коюп, тоңгондон кийин бөлмө температурасында эритип, идиштин түбүндөгү, капталындагы муздарда суудагы керексиз нерселер калат, ортосундагы тазаланган сууну пайдалануу организмди көп оорудан айыктырат.
Сулу кайнатмасы
Пневмония, бронхит, трахеит жана тынымсыз жөтөлгө сулунун кайнатмасын сунуштайбыз. Кайнатма төмөнкүчө даярдалат: 2 аш кашык сулуну ушунча өлчөмдөгү мейиз менен аралаштырып, 1,5 литр муздатылган кайнак суу куюп, жай отто капкагын жаап, суунун жарымы буулангыча кайнатуу керек. Муздагандан кийин сүзүп, ага 1 аш кашык бал кошуп аралаштырабыз да, күнүгө 1 аш кашыктан бир нече жолу ичет. Бул көбүнчө балдарга сунушталат.
Дарбыз
Дарбыз С, РР, В1, В2, каротин, калий тузу ж.б. организмге өтө керектүү витаминдерге бай. Бөйрөк жана бөйрөктөгү таш, ичеги, жүрөк-кан тамыр ооруларын, кан басымдын жогорулашын дарылоодо өтө таасирдүү. Склероз, подагра, артрит, диабет оорусу менен ооругандарга дарбыздан өтөр тамак жок деп эсептелет. 1 л сууга 100 гр дарбыздын майдаланган кабыгын салып кайнатып, муздагандан кийин чыпкалап, күнүгө 3-4 жолу жарым стакандан ичүү керек. Жаңы же кургатылган дарбыз кабыгы шишикти кетирет.
Кара карагат көтөрүлгөн кан басымды нормалдаштырат
Кургатылган мөмөнүн кайнатмасы: 2 аш кашык кургатылган мөмөгө 1 стакан кайнак суу куюп, 10 мүнөт жай отто кайнатып алабыз. Аны 1 саат демдеп, сүзүп алып, күнүгө ј стакан кайнатманы 4 маал 2-3 жума ичүү керек.
Жүгөрү чачысы
Холециститте, холангитте, гепатитте жүгөрүнүн чачысы өттү айдоочу катары колдонулат. 1 аш кашык жүгөрү чачысын 1 стакан кайнак сууда 1 саат демдеп, сүзүп, 1 аш кашыктан 3 саат сайын ичиңиз.
Каакым өттү дарылайт
2 чай кашык каакымдын майдаланган тамырына 1 стакан кайнаган муздак суу куюп, 8 саат демдөө керек. Күнүгө ј стакандан 4 маал тамактануу алдында ичүү керек.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#273 08 Октябрь 2014 - 13:22
Узак жашоо десе эле,чачыбыз агарып,букчуйуп басып,алжып калган кезди элестетебиз.
Бирок андай эмес,жашы бир топко барып калса дагы,акыл-эси ордунда,кыймыл аракети ыкчам,айтор,
ден соолугу чын адамды узак жашады десек болчудай.Анда жашооонун активдуу жылдарын узартуучу жети оной эрежени жаза кетейин.
1-эреже:Аша тойбонуз.
Чеги менен тамактануу- клеткалардын активдуулугун жана алардын жаныланышын колдойт.Себеби, ашыкча калоия организмге оордук кылганда,ашыкча салмак жана май пайда болот.Кунуно 5 жолу,бирок аз-аздан тамактануу(Тойбонуз, ачка болгон сезим гана кеткидей болсун!)-кандагы канттын денгээлин дайыма бир калыпта сактоого жана тамак синируу органдарына оордук кылбоого оболго тузот.
2-эреже:Ар бир курактын озунун тамагы болот.
Эгер 30 жашта болсонуз,боор, жангак сыяктуу В витамини бар тамактарды жениз.40жаштан кийин сыр пайдалуу.Себеби, ал жаш откон сайын организмден кетчу кальцийди берет.А 50 жаштан сон эт азыктарын азайтып,майсыз, балык,сут азыктарын кобуроок колдонунуз. Ал эми баардык куракта азыраак же такыр эле жебей койчу тамактарга кондитердик азыктар,тез татымдар кирет.Алардын ордуна кадимки нанды жегениниз пайдалуу.
3-эреже:Жумуш менен алек болунуз!
Иштегендерге салыштырмалуу иштебей уйдо торт дубалды тиктеп олтургандар картаныраак корунушот.Анткени, жумуш-адамды психологиялык карылыкты алып келген жана ооруларды пайда кылган онокот оорулардан алаксытып,алардын пайда болуусуна жол бербейт.Окумуштуулардын изилдоосуно таянсак,суротчу, музыкант,психолог сыяктуу чыгармачылыкка байланышкан, адамдар менен баарлашууну талап кылган кесип ээлери эн жаш корунушот.
4-эреже:Кобуроок кыймылданыз!
Физикалык активдуулук маалында организмдеги маанилуу гормондор иштелип чыгат.Кунуно 10муноттук спорт деле (Мисалы активдуу басуу)жашоону узартат.
5-эреже:Суйунуз! Суйуу-эн башкы жашартчу каражат.Андыктан ,эч кимди жаман корбой ,тескерисинче баарын чын журоктон жакшы корууго аракет кылыныз!
6-эреже:Муздак температурада уктаныз.
Уйку учун оптималдуу температура- 17-18 С болуп саналат.Дал ушундай жагдайда гана адам терен уйкуга кетип,куч топтой алат.Ал эми уйкусуздук же туура эмес уктоо-нерв системасынан тартып,журок- кан тамыр ооруларына чейин алып келет.
7-эреже:Мээнизди машыктырыныз.
Коп окунуз,ырларды жаттаныз,кроссворд толтурунуз, чет тилин уйронунуз,калькуляторсуз эсептегенге аракет жасаныз.Мээни иштоого мажбурлоо менен,анын начарлашын жайлатып,журок- кан тамырдын активдуулугун жакшыртабыз.
1-эреже:Аша тойбонуз.
Чеги менен тамактануу- клеткалардын активдуулугун жана алардын жаныланышын колдойт.Себеби, ашыкча калоия организмге оордук кылганда,ашыкча салмак жана май пайда болот.Кунуно 5 жолу,бирок аз-аздан тамактануу(Тойбонуз, ачка болгон сезим гана кеткидей болсун!)-кандагы канттын денгээлин дайыма бир калыпта сактоого жана тамак синируу органдарына оордук кылбоого оболго тузот.
2-эреже:Ар бир курактын озунун тамагы болот.
Эгер 30 жашта болсонуз,боор, жангак сыяктуу В витамини бар тамактарды жениз.40жаштан кийин сыр пайдалуу.Себеби, ал жаш откон сайын организмден кетчу кальцийди берет.А 50 жаштан сон эт азыктарын азайтып,майсыз, балык,сут азыктарын кобуроок колдонунуз. Ал эми баардык куракта азыраак же такыр эле жебей койчу тамактарга кондитердик азыктар,тез татымдар кирет.Алардын ордуна кадимки нанды жегениниз пайдалуу.
3-эреже:Жумуш менен алек болунуз!
Иштегендерге салыштырмалуу иштебей уйдо торт дубалды тиктеп олтургандар картаныраак корунушот.Анткени, жумуш-адамды психологиялык карылыкты алып келген жана ооруларды пайда кылган онокот оорулардан алаксытып,алардын пайда болуусуна жол бербейт.Окумуштуулардын изилдоосуно таянсак,суротчу, музыкант,психолог сыяктуу чыгармачылыкка байланышкан, адамдар менен баарлашууну талап кылган кесип ээлери эн жаш корунушот.
4-эреже:Кобуроок кыймылданыз!
Физикалык активдуулук маалында организмдеги маанилуу гормондор иштелип чыгат.Кунуно 10муноттук спорт деле (Мисалы активдуу басуу)жашоону узартат.
5-эреже:Суйунуз! Суйуу-эн башкы жашартчу каражат.Андыктан ,эч кимди жаман корбой ,тескерисинче баарын чын журоктон жакшы корууго аракет кылыныз!
6-эреже:Муздак температурада уктаныз.
Уйку учун оптималдуу температура- 17-18 С болуп саналат.Дал ушундай жагдайда гана адам терен уйкуга кетип,куч топтой алат.Ал эми уйкусуздук же туура эмес уктоо-нерв системасынан тартып,журок- кан тамыр ооруларына чейин алып келет.
7-эреже:Мээнизди машыктырыныз.
Коп окунуз,ырларды жаттаныз,кроссворд толтурунуз, чет тилин уйронунуз,калькуляторсуз эсептегенге аракет жасаныз.Мээни иштоого мажбурлоо менен,анын начарлашын жайлатып,журок- кан тамырдын активдуулугун жакшыртабыз.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#275 23 Октябрь 2014 - 08:55
Бакубат
Ден
-Соолуктун
он
сыры
:
1.Бакубат Ден -Соолуктун биринчи сыры – Аң-Сезим күч ү;
2.Бакубат Ден -Соолуктун экинчи сыры – Дем-тартуу кү чү ;
3.Бакубат Ден -Соолуктун үч үнч ү сыры - Дене тарбиялык көн үг үүлө рдү н кү чү ;
4.БакубатДен -Соолуктун тө ртү нчү сыры-Туура Азыктануунун күч ү;
5.БакубатДен -Соолуктун бешинчи сыры – Күлк үн үн кү чү ;
6.БакубатДен -Соолуктун алтынчы сыры – Эс алуунун күч ү;
7.БакубатДен -Соолуктун жетинчи сыры –Келбеттин кү чу;
8.БакубатДен -Соолуктун сегизинчи сыры – Айлана – чөйр өн үн күч ү;
9.БакубатДен -Соолуктун тогузунчу сыры – Ишеним күч ү;
10.БакубатДен -Соолуктун онунчу сыры – Сүй үүн үн кү чү;
1.Бакубат Ден -Соолуктун биринчи сыры – Аң-Сезим күч ү;
2.Бакубат Ден -Соолуктун экинчи сыры – Дем-тартуу кү чү ;
3.Бакубат Ден -Соолуктун үч үнч ү сыры - Дене тарбиялык көн үг үүлө рдү н кү чү ;
4.БакубатДен -Соолуктун тө ртү нчү сыры-Туура Азыктануунун күч ү;
5.БакубатДен -Соолуктун бешинчи сыры – Күлк үн үн кү чү ;
6.БакубатДен -Соолуктун алтынчы сыры – Эс алуунун күч ү;
7.БакубатДен -Соолуктун жетинчи сыры –Келбеттин кү чу;
8.БакубатДен -Соолуктун сегизинчи сыры – Айлана – чөйр өн үн күч ү;
9.БакубатДен -Соолуктун тогузунчу сыры – Ишеним күч ү;
10.БакубатДен -Соолуктун онунчу сыры – Сүй үүн үн кү чү;
Аллах прошу тебя храни людей которых я люблю...
#276 05 Ноябрь 2014 - 11:56
Кара өрүктүн ширеси кан басымды төмөндөтөт.
Ал эми аны ардайым эртең менен ичип турсаңыз, организмдеги шлактардан арыласыз.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#277 05 Ноябрь 2014 - 11:56
Суук тийип калдыбы? Анда, тырмак башындай чили калемпиринбир стакан сүткө кайнатыңыз.
Кайнап чыккандан кийин калемпирди алып салып,сүттү ичип алыңыз. Муну уктаардын алдында жасоо пайдалуу.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#278 05 Ноябрь 2014 - 11:58
Ичеги-карыныңыз тынчыңызды алып, тамак сиңирүүдө кыйналсаңыз-
күн сайын алма жеп, байма-бай алма диетасын кармашыңыз керек. Себеби, боорменен ичеги-карын рагын пайда кылган терс клеткаларды жок кылуучу заттар алмадабар.
Сени чындап суйгон адам эки болок кеткенге мин себеп болсо да,сени менен калууга бир себеп созсуз табат...........
#279 08 Декабрь 2014 - 22:41
Пайдалуу кеңештер:
Аш көк:
Чатырдуулар тукумундагы жыпар жыттуу бир жылдык өсүмдүк. Сабагы түз, 50-100 см, бийик, жылма, кочкул жашыл, ак тилкелери бар; жогорку жагы бутакталган, көк- жашыл түстө. Жалбырактары канаттай татаал, ичке, жипчедей. Гүлдөрунүн көрүнүшү чатырга окшогон топ гүл, алардын топ гүлдөрү өзүлөрүнүн гүл сапчалары менен башкы кыска гүл саптын учуна нур сыяктуу жайгашкан. Гүлдөрү мала сары түстө. Июнь-июлда гүлдөйт, уругу 5-6 мм, сары күрөң. Сырье катары уругу жыйналат. Бардык жерде культурада өстүрүлөт. Байыркы эле кезде аш көк жыпар жыттуу жана дары өсүмдүгү катары колдонулуп келген. Аш көктүн жашыл жалбырактары менен сабагында С, В, В2, Р, РР, Е витаминдери бар. Аш көктүн уругунда 2,5-4 эфир майы, 10-20 өсүмдүк майы, протеин, ж.б. болот. Аш көк ичеги-карындын түйүлүп ооруганда жакшы жардам берет. Ичегидеги чириткич процесстерди азайтып, ич көпкөндү басаңдатат. Аны менен бирге аш көк артериялык кан басымды төмөндөтөт. Заара айдама, какырык чыгаруучу да касиетке ээ. Аш көк тамакка татымал катары колдонулат. Элдик медицинада аш көктүн уругун кайнатып, анын тундурмасы тамакка мейил тарттыруу, тамак сиңирүү үчүн, сеп алдырма, ич көпкөндү басаңдатуучу, ошондой эле эмчек эмизгендердин сүтүн көбөйтүүчү каражат катары кеңири колдонулат. Аш көктүн тундурмасын кантип даярдайт. Жанчылган аш көктүн уругунун 1 аш кашыгынын үстүнө 0,5 л. шаркырап кайнаган суу куюп, 15-20 минута термоско куюп же идишти жылуудап ороп коюу керек. Андан кийин аны чыпкалайт. Күнүнө 3-5 маал Ѕ стакандан тамакка 15-20 минута калганда ичсе жакшы. Бир жумадан кийин 3-4 күн дем алып, андан кийин кайра кайталаса жарайт.
Аш көк:
Чатырдуулар тукумундагы жыпар жыттуу бир жылдык өсүмдүк. Сабагы түз, 50-100 см, бийик, жылма, кочкул жашыл, ак тилкелери бар; жогорку жагы бутакталган, көк- жашыл түстө. Жалбырактары канаттай татаал, ичке, жипчедей. Гүлдөрунүн көрүнүшү чатырга окшогон топ гүл, алардын топ гүлдөрү өзүлөрүнүн гүл сапчалары менен башкы кыска гүл саптын учуна нур сыяктуу жайгашкан. Гүлдөрү мала сары түстө. Июнь-июлда гүлдөйт, уругу 5-6 мм, сары күрөң. Сырье катары уругу жыйналат. Бардык жерде культурада өстүрүлөт. Байыркы эле кезде аш көк жыпар жыттуу жана дары өсүмдүгү катары колдонулуп келген. Аш көктүн жашыл жалбырактары менен сабагында С, В, В2, Р, РР, Е витаминдери бар. Аш көктүн уругунда 2,5-4 эфир майы, 10-20 өсүмдүк майы, протеин, ж.б. болот. Аш көк ичеги-карындын түйүлүп ооруганда жакшы жардам берет. Ичегидеги чириткич процесстерди азайтып, ич көпкөндү басаңдатат. Аны менен бирге аш көк артериялык кан басымды төмөндөтөт. Заара айдама, какырык чыгаруучу да касиетке ээ. Аш көк тамакка татымал катары колдонулат. Элдик медицинада аш көктүн уругун кайнатып, анын тундурмасы тамакка мейил тарттыруу, тамак сиңирүү үчүн, сеп алдырма, ич көпкөндү басаңдатуучу, ошондой эле эмчек эмизгендердин сүтүн көбөйтүүчү каражат катары кеңири колдонулат. Аш көктүн тундурмасын кантип даярдайт. Жанчылган аш көктүн уругунун 1 аш кашыгынын үстүнө 0,5 л. шаркырап кайнаган суу куюп, 15-20 минута термоско куюп же идишти жылуудап ороп коюу керек. Андан кийин аны чыпкалайт. Күнүнө 3-5 маал Ѕ стакандан тамакка 15-20 минута калганда ичсе жакшы. Бир жумадан кийин 3-4 күн дем алып, андан кийин кайра кайталаса жарайт.

#280 08 Декабрь 2014 - 22:44
Алмурут - мөмөлүү дарак. Бардык жерде культурада өстүрүлөт. Алмуруттун мөмөсүндө 10 канттар, 0,3 ийлөөчү заттар, 2,6 клетчатка бар. Алмурут жаңыдан үзүлгөн, кургатылган,
консерваланган түрдө, ошондой эле варенье, повидло түрүндө колдонулат.
Анын ширеси заара айдама касиетке ээ болгондуктан,
заара жолдорунда таш пайда болуу оорусунда сунушталат.
Ошондой эле кургатылган алмурутту кайнатып жөтөлгөндө,
ич өткөндө, эт ысыганда ичсе жакшы.