|
![]() №464 ![]() ![]() Кышкы салаттарды жаап бүттүңүз. Бирок бош банкаларыңыз калып калды. «Эми буларга эмне жапсам?» деп баш катырып жатасызбы? Анда төмөнкү рецепттер сизге жардамга келет. толугу менен ![]() №465 ![]() ![]() Конок тосууда дасторкон жаюунун, стол жасоонун, мейманды сыйлоонун өз эрежелери бар. Аны билип алуу эч кайсы кожоюнга, кожойкеге артыкчылык кылбайт. Тескерисинче, келген конокко жагымдуу маанай тартуулап, көңүлүн көтөрөт деген ойдобуз. толугу менен ![]() ![]() №468 ![]() ![]() Кыргыздар ич эттерден жөргөм, быжы, куурдак сыяктуу даамдарды жасап келишкен. Акыркы кездери ич эттерди тазалагандан эринишеби, айтор, төгүп салышууда. Аларды ысырап кылбай, ар түрдүү даамдарды жасоого болот. толугу менен ![]() №469 ![]() ![]() Жай бою аракет кылып өстүрүп, жыйнап алган түшүмүңүздөр мол болсун! Түшүмдү жыйнап коюу эле кышкыга толук кам боло албас. Жашылча-жемиштерди туура сактай билүү керек. Аларды узак мөөнөткө сактоонун жолдору тууралуу кеп козгомокчубуз. толугу менен ![]() ![]() №470 ![]() ![]() Бул ыйык майрамда мусулмандар Алла үчүн курмандык чалып, жыт чыгарып, дүйүм тамактарды жасашат. Айт намазын окуп, садага берип, тууган, кошуна-колоң, достордукуна барып, аларды куттукташат... толугу менен ![]() №471 ![]() ![]() Күлчү тууралуу жомок эсиңизде чыгар. Боорукер сыйкырчы көз ачып-жумганча ашкабакты арабага айлантып, Күлчүнү кечеге жөнөтөт эмеспи. Жомокчулар эмнеге дал ушул жашылчаны тандап алышкан? Балким, анын пайдалуу касиеттеринен улам болуп жүрбөсүн. толугу менен ![]() ![]() №473 ![]() ![]() Тамеки тарткандарга. Анардын даны С витаминине өтө бай. Баарыбызга белгилүү болгондой, тамеки тарткан сайын организмдеги бул витамин жоголот. Эгер организмиңиз ар кандай вирустарга туруштук берсин десеңиз жана эрте картаюунун алдын алгыңыз келсе, анда сөзсүз анар жеңиз... толугу менен ![]() №475 ![]() ![]() Жеген тамак-ашыбыздын даамын чыгарган бул, албетте, татымал чөптөр. Алар даам гана бербестен, миң түркүн касиетке ээ. толугу менен ![]() ![]() №477 ![]() ![]() Жаңы жыл тосордо ар бир кожойке дасторкон үстүн толтуруу машакаты менен алектенет. Жыл сүрүүгө кайсы жандык туш келсе, анын өңү-түсү, жакшы көрүп жеген тамагынан азыктар даярдалат. Келе жаткан Балык (Улуу) жылында жаңы жылдык дасторконду кандай даярдоо керек?.. толугу менен ![]() №478 ![]() ![]() Жыл тогошордо саат жебеси 12ни какканча Коён жакшы көргөн даамдан сызып, андан кийин Балыктын тамагына басым жасаганыбыз туура. Эмесе, эки жандыктын жактырган азыктарынан даярдалган даамдардын рецепттерин сунуштайбыз. толугу менен ![]() ![]() №480 ![]() ![]() Мандариндин курамында адамдын организмине керек болгон көптөгөн заттар: кальций, темир, магний, фосфор, калий, натрий жана башкалар бар. Ошондой эле витаминдерге бай... толугу менен ![]() №481 ![]() ![]() Чычырканактын ашы организмге керектүү натрий, магний, кремний, темир, алюминий, кальций, никель, марганец өңдүү заттарга бай. Мындан сырткары курамындагы витаминдер: толугу менен ![]() ![]() №482 ![]() ![]() Чыктар (соус, подлив) күрүч, макарон, картошка пюреси жана башка бир түрдөгү азыктан жасалган тамактарга ар кандай даам берет жана тамактын түрүн көбөйтөт. Аны туура тандоо жана мыкты даярдай билүү тамактын аш болумдуулугун жана даамдуулугун арттырат. толугу менен ![]() №486 ![]() ![]() Сизге кандайынан? Эт мененби же сыр мененби? Мындай сөздү укканда бир эле эмес, бардык түрүн жегиң келет. Шилекейди агызып, ичтейди ачкан куймакты бышыруу жолдорун сунуштайбыз. толугу менен ![]() ![]() №490 ![]() ![]() Кыштын ызгаарынан жаңы эле кутулуп, күн нуруна жылына баштаган кез. Бул мезгилде күн узарып, табит жашылча-жемишке тартат эмеспи. Мындай көрүнүшкө организмдеги витаминдердин жетишсиздиги себепкер болот. Бул маселени чечүүдө жазгы жашылчалардын эң алгачкысы – чамгыр жардамга келе алат. толугу менен ![]() №494 ![]() ![]() Даамдуу тамакты баарыбыз жакшы көрөт эмеспизби. Кайталанма даамдардан тажаган болсоңуз, жөнөкөй азыктардан өзгөчө даамдуу тамак сунуштайбыз. толугу менен ![]() ![]() №499 ![]() ![]() Керектелүүчү азыктар: Кайнатылган тоок эти – 200 грамм Бадыраң – 2 даана Жумуртка – 1 даана Соя соусу – 2 аш кашык Зайтун (же башка өсүмдүк) майы – 2 аш кашык Сарымсак – 2 тишче... толугу менен ![]() №500 ![]() ![]() ![]() Гилас. Май айынын алгачкы апталарынан баштап базарларга баш баксаң, бадырайган кыпкызыл гиластар көздү кызартып, шилекейди чуурутат. Дайыма жеп жүргөн бул мөмөнүн адамга кандай пайдасы бар? толугу менен ![]() ![]() №505 ![]() ![]() ![]() Өрүктүн мекени болуп Армения өлкөсү эсептелинет. Бул жемиш Армениядан Греция, андан кийин Европа өлкөлөрүнө македондук Александр аркылуу таралганы тарых булактарында айтылып келет. Дүйнө жүзүнө өрүктүн 50дөй сорту белгилүү болсо,.. толугу менен ![]() №505 ![]() ![]() Сода (NaНС03) – табигый түрдө кездешет. Бирок көбүнчө синтез жолу менен алынат. Ак түстүү, жытсыз, упа түрүндөгү зат. Соданын касиеттери алгач Байыркы Египетте белгилүү болгон. Вади-Натрун аттуу өрөөндө жайында соолуп калуучу көлдөр болгон... толугу менен ![]() |
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде колдонуучу (Катталган: , коноктор: ) бул рубрикага кирди:
|